Kolstadgata – google maps

I Kolstadgata 7 på Tøyensenteret er det registrert 91 personer, hvorav 4 har norske navn. Her har en somalisk familie på syv bodd i kommunal leilighet i ti år. Dette var mulig helt til ekteparet tjente over 582.768 kroner, som er den veiledende grensen for rett på kommunal bolig. Familien mistet leiekontrakten sommeren 2020 og hadde ikke lenger rett til å bli boende.

TV2 skrev: Da Boligbygg ikke kunne gi familiefaren noe løfte om at familien med barn i alderen 9, 16, 17, 20 og 21 ville få et midlertidig sted å bo, nektet han å flytte ut frivillig.

Normalt ville man vel sagt tre barn på 9, 16 og 17 samt to voksne barn? TV2 skriver at Mohamed Jama går på arbeidsavklaringspenger:

Både Jama og kona Amina Suleiman har diabetes. Han har vært ut og inn av sykehus og igjennom to operasjoner det siste året og går på arbeidsavklaringspenger.

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran sier at regelverket er fulgt og at det i Gamle Oslo bydel er familier som har langt større utfordringer. Det er kø på kommunale boliger.

— Hvis det kommer nye forutsetninger, nye kriterier, vil vi selvfølgelig følge dem, sier Pran til TV 2.

— Jeg ser godt at det er utfordrende for familien, men det er altså slik at det er veldig mange som står uten bolig i bydel Gamle Oslo, og vi må prioritere de som er mest vanskeligstilt og tilfredsstiller kriteriene, sier bydelsdirektøren.

Mohamed Jama hadde klaget på avgjørelsen, men saksbehandlingen i boligetaten er todelt, sier Pran.

Først fikk familien avslag, og det er dette avslaget som er fulgt opp med utkastelse. Deretter fikk de søke på nytt, og da er det en helt annen sak, ifølge boligenheten, selv om det er samme søkere, samme saksbehandler og samme bolig.

– Men hva om de får medhold i klagen?

– Da får de tildelt ny bolig.

Og det kan være samme bolig som de nå er kastet ut av, hvis den er ledig, bekrefter Pran.

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran sier at familien har vært kjent med avgjørelsen lenge:

– Vi har vært i dialog med familien over lengre tid, og de har visst om utkastelsen lenge. De har hatt rimelig god tid til å finne en annen bolig, sier han.

En venn av Jama-familien, Bjarte Breiteig, sier han er sjokkert:

– Man kan jo bare tenke seg hva denne opplevelsen gjør med det de måtte ha av tillit til det norske fellesskapet, sier han.

Mohamed Jama har søkt om startlån for å kjøpe egen bolig, men har fått avslag.

– I begrunnelsen står det at han har for høy inntekt til å være berettiget til lån, og for lav inntekt til å kunne betjene det, forteller Breiteig.

Avisene vinkler historien slik at det ser ut til at utkastelsen er kommet som en overraskelse på familien. Men det ser ut til at det kan være flere sider ved saken.

På sosiale medier sirkulerer det en melding som skal være skrevet av en nabo av familien Jama:
Denne saken er noe hersens tøv! Her kommer noen faktaopplysninger:
1) familien fikk beskjed om at eier av leiligheten skulle selge leiligheten, først muntlig 12 mnd tidligere, og deretter skriftlig 6 mnd før utkastelse. De har dermed hatt god tid på å skaffe ny bolig.
2) familien har bodd i den kommunale leiligheten i 10 lange år, noe som ikke er tiltenkt en kommunal bolig, disse er til for å gi midlertidig botilbud inntil de kan forsørge seg selv, de skal ikke bli der i 10 år.
3) den ene forsørgeren i familien er helsefagarbeider med 600.000kr i inntekt per år. Det bodde i tillegg 3 andre voksne i leiligheten, personer over 18 år med egen jobb og inntekt. Så hvorfor behovet for kommunal bolig?
4) under utkastelsen tilbød flere naboer husrom til familien, men familien takket nei fordi «de hadde alt et sted å dra». De ble altså ikke kastet ut «på gata» slik MSM påstår!
5) da huseier kom for å overta leiligheten, nektet familien å forlate leiligheten. Huseier måtte derfor be om bistand. Selvfølgelig kommer politiet da med skjold og bevæpning når de skal kaste ut noen fra en bolig der det blant annet er flere voksne menn som nekter å forlate leiligheten!
6) de 15.000,- som overskrider familiens inntekt har ingenting med saken å gjøre. De 15.000,- som overskrider ga dem problemer mtp. startlånet de har søkt fra Husbanken. Det medførte at de fikk avslag på søknad om startlån, og har nå klaget inn denne. De venter på at klagen skal behandles, – derfor ønsket de å bli i leiligheten inntil klagen var behandlet, og nektet derfor å forlate denne ved overtakelse!
Her er det altså så mye tøv at det vrenger seg inni meg når jeg ser at spleisen som er opprettet for familien har nådd 1 MILLION NORSKE KRONER! Hvor naive og ignorante kan folket være?! Dette er rystende, jeg har ikke ord! Jeg er forresten en av naboene til familien og fikk vite at de måtte flytte allerede i mars 2020! Når selv JEG visste dette 12 mnd før utkastelse, er det ikke rart å tro at familien ikke visste det?!? Jeg skjemmes over dumskapen!
Mohamed Jamas kone, Amina Suleiman, står ikke oppført som en av beboerne i Kolstadgata 7.  Kolstadgata 7 er for øvrig kjent for å være en av de verste adressene i Oslo, med knivstikking, skyting og drap. Mulla Krekar bodde her til han ble arrestert.

Tonje Tornes (datter av Rune Larsen) bor i nabolaget. Hun har startet en innsamlingsaksjon for den somaliske familien som i skrivende stund er oppe i over 1,5 millioner kroner.

Kanskje man kunne gå over til frivillig kronerulling for boligstøtte og generelt økonomisk underhold for innvandrere? Så kunne de gode betale for sin egen godhet med sine egne penger?

TV2

 
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂