Kurt Westergaard i sitt hjem utenfor Århus. Foto: Peter Hove Olsen / Polfoto via AP / NTB.

Mohamed Geele, somalieren som i 2011 ble dømt til ti års fengsel og utvisning fra Danmark etter forsøket på å drepe den danske tegneren Kurt Westergaard i 2010, er på frifot, men kan ikke utvises, melder Berlingske.

Det var om kvelden den 1. januar 2010 at Geele forsøkte å bryte seg inn i Westergaards hjem ved å smadre ytterdøren med en øks. Den danske tegneren unngikk å bli drept ved å låse seg inne i et sikkert rom, og Geele ble raskt pågrepet av politiet.

Westergaard tegnet den mest kjente av de tolv Muhammed-karikaturene som ble offentliggjort i Jyllands-Posten i 2005, der islams profet figurerer med en bombe i turbanen. Muslimske reaksjoner på karikaturene utløste siden konflikt, skadeverk, drap, terrorisme samt en politisk og diplomatisk krise mellom vestlige og muslimske land.

Ti år er gått, og Geele er satt på frifot, men etter det Berlingske erfarer, befinner han seg fremdeles i Danmark.

Mohamed Geele var i 2019 færdig med at afsone sin fængselsstraf for terror, men ved udgangen af januar 2021 opholdt han sig stadig på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland, hvor han har bevægelsesfrihed i dagtimerne.

Men utvist blir han ikke:

Det er nemlig blevet vurderet, at han ikke kan udsendes til Somalia på nuværende tidspunkt, fordi han enten risikerer dødsstraf eller tortur i Somalia.

Naser Khader, som representerer de Konservative i Folketinget, mener det er grotesk at Geele er på frifot i Danmark mens Westergaard lever innelåst, og oppfordrer utlendingsminister Mattias Tesfaye (S) til å presse Somalia til en utleveringsavtale, om nødvendig ved å true med kutt i bistanden.

Westergaard selv ser gjerne at mannen som ville drepe ham, returneres til hjemlandet:

»Jeg kan ikke gøre ret meget ved det, men jeg vil gerne have, at han bliver sendt til Somalia,« siger Kurt Westergaard om sin overfaldsmand til Berlingske.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂