Leder for Tokyo-lekene, Yoshiro Mori.  Foto: Takashi Aoyama/Pool Photo via AP.

De koronautsatte sommerlekene i Tokyo blir arrangert i sommer, «uansett hvordan koronaviruset utvikler seg», fastslår OL-president Yoshiro Mori.

Dermed fjerner han enhver tvil om hvorvidt OL kan arrangeres midt i en pandemi.

– Vi vil definitivt kjøre på uansett hvordan koronaviruset utvikler seg. Vi må bevege oss forbi diskusjonen om hvorvidt vi skal arrangere eller ikke. Det handler om hvordan vi skal gjøre det. La oss snakke om en ny type OL denne gangen, sa Mori tirsdag på et møte mellom OL-arrangører og representanter for Japans regjeringsparti.

Både arrangørene og japanske tjenestemenn insisterer på at OL kan avvikles til tross for økende koronasmitte og usikkerhet knyttet til pandemien. I befolkningen er det imidlertid utbredt skepsis til et OL i juli og august, viser flere målinger.

Statsminister Yoshihide Suga forlenget tirsdag unntakstilstanden knyttet til virussituasjonen i Japan i ytterligere en måned. Det betyr at det vil være unntakstilstand i Tokyo og flere andre deler av landet til 7. mars.

Strengere grensekontroll har allerede ført til at noen idrettsarrangementer er avlyst, blant dem et OL-kvalifiseringsstevne i synkronsvømming.

President Thomas Bach i Den internasjonale olympiske komité (IOC) har oppfordret sterkt til at alle som skal være involvert i OL, både utøvere, arrangører, mediefolk, publikum og andre, er vaksinert før ankomst.

IOC vil samtidig ikke at OL-deltakere skal snike i vaksinekøen og vaksinasjon vil ikke bli et krav for deltakelse.

Har du ennå ikke lest denne? 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂