Iran får ikke lenger stemme i FNs hovedforsamling. Her hilser landets president Hassan Rouhani på FNs generalsekretær Antonio Guterres i 2019. Foto: Jason DeCrow / AP / NTB

Sju land, deriblant Iran, har mistet sin stemmerett i FNs hovedforsamling. Grunnen er at de ikke har betalt medlemskontingenten sin på mer enn to år.

Iran, Niger, Libya, Den sentralafrikanske republikk, Kongo-Brazzaville, Sør-Sudan og Zimbabwe er de sju landene som hovedforsamlingens president, tyrkiske Volkan Bozkir, navngir til generalsekretær António Guterres.

FN tillater ikke at land lar mer enn to års medlemskontingenter gå ubetalt. Iran må betale til sammen 139 millioner kroner for å få stemmeretten tilbake.

FNs årlige budsjett ligger på drøyt 27,5 milliarder kroner. Ikke medregnet er budsjettet til fredsbevarende operasjoner, som er mer enn det dobbelte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.