Dana Nessel er riksadvokat i Michigan. Hun beskytter guernør Whitmer og valgansvarlige Jocelyn Benson. Alle tre faller nok i kategorien stone cold crazy sett med Trumps øyne. Foto: Paul Sancya /AP/Scanpix

Amerikanske domstoler har nesten uten unntak avvist å behandle saker om valgsvindel av formelle årsaker. Sakene er ikke blitt realitetsbehandlet, til stor frustrasjon for advokater som har nedlagt et stort arbeid med å innsamle bevis.

Nå tar riksadvokaten i Michigan, en av de omstridte statene, Dana Nessel, avvisningen et langt skritt videre: Hun truer med å straffeforfølge alle som vil klage på valget. Nessel hevder at advokaten har drevet bevisst villeding.

“You know if you will have your name attached to it, and you have made intentional misrepresentations of facts to the court, I absolutely believe that you ought to be held accountable,” Nessel said, Michigan Radio reported.

Nessel said she will file complaints with the Attorney Grievance Commission “because the lawsuits contained deliberate misinformation.”

“In some of these cases, absolutely. We will be asking for sanctions. We’ll be asking for court costs and attorney’s fees,” she said.

She will pursue “any” attorney who questioned the process of the election, Michigan Radio said.

Hvis hun gjør alvor av truslene vil Nessel trappe opp kampen om valget. Forfatningen sikrer at folk kan gå til domstolene med mistanke eller dokumentasjon på valgsvindel. Ved å true med straffeforfølging vil Nessel tilsidesette konstitusjonelle rettigheter. Utspill som dette vil ikke bare øke motsetningene, men styrke engasjementet på den andre siden. Trump-tilhengerne frykter at dette kan være begynnelsen på slutten for demokratiske valg.

Borgere i Michigan har gått til private søksmål om valgresultatet. Det har utløst motsøksmål fra en borger som mener de misbruker rettsapparatet. Det spesielle med saken er at Robert Davis vil ha advokatene til motparten straffet for i det hele tatt å påta seg oppdraget. Det er samme metode Demokratene har brukt over hele USA: Intimidering av advokater. De ønsker å  stenge ned mulighetene for å søke omstøting av valgresultat i domstolene.

Nessel sier hun vil forfølge saken videre når disse private søksmålene er brakt til avslutning:

Some of these cases where we know for a fact there were intentional misrepresentations made — the kind of misrepresentation that there is no question of fact that these were inaccurate statements that were presented to the court — yes, myself and also Secretary Benson, will be filing complaints to the attorney grievance commission.

Ifølge Detroit News truer Nessel med å reise saker også i andre delstater.

 

Michigan AG Dana Nessel Pursues Legal Sanctions Against Lawyers Questioning Election

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.