George Blake (bilde fra 2006). Foto: AP Photo, File. 

Den britiske dobbeltagenten George Blake er død, 98 år gammel. Han døde i Russland, der han har oppholdt seg siden midten av 1960-tallet.

BBC omtaler dødsfallet, og beretter om en spion som levde et langt liv i Russland, etter å ha rømt fra fengsel i Storbritannia i 1960-årene. Han ble i 1961 dømt til hele 42 år fengsel i Storbritannina, for spionasje til fordel for den daværende kommunistiske supermakten Sovjetunionen.

George Blake, the former MI6 officer and one of the Cold War’s most infamous double agents, has died aged 98, Russian media has reported.

Over nine years, the Soviet spy handed over information that led to the betrayal of at least 40 MI6 agents in Eastern Europe.

Blake ble ansett som en av sin samtids største forrædere av eget land, og skal ha avslørt  identiteten til hundrevis av vestlige agenter stasjonert i Øst-Europa på 1950-tallet. Mange av disse ble senere henrettet som resultat av Blakes forræderi.

Blakes rømning fra britisk fengsel skal ha vært nokså dramatisk, og som hentet fra en film.

Han kom seg unna med hjelp av andre innsatte pluss to såkalte fredsaktivister (en betegnelse som ofte innebar vestlige aktivister som mer eller mindre bevisst arbeidet med å hjelpe den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB). Slike «fredsaktivister» fantes det en del av også i Norge.

Blake ble smuglet ut av Storbritannia i en campingbil, og kom seg til Øst-Berlin uten å bli oppdaget.

Blake var den siste gjenlevende av en rekke britiske spioner som under den kalde krigen mellom øst og vest arbeidet iherdig til fordel for Sovjet. Han ble ansett som en helt i Sovjetunionen/Russland helt frem til sin død.

Andre slike «berømte» spioner var bl.a. Kim Philby, Donald Maclean og Guy Burgess, les mer om dem her.

Avsløringen av disse spionene var svært ydmykende og ble regnet som et stort nederlag for vestlig etterretning. Man hadde rett og slett blitt rundlurt av sovjetisk spionasje (i hovedsak KGB) i en årrekke, og svært stor skade ble påført vestlig etterretning og forsvarsarbeid.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vil du støtte oss i år?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.