Ansatte i et begravelsesbyrå i Wuhan tar hånd om liket av en person som antas å ha dødd av koronaviruset den 1. februar 2020. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

En regimekritisk borgerjournalist som varslet om koronasituasjonen i Wuhan i februar, må møte i retten i desember.

Den tidligere advokaten Zhang Zhan reiste til Wuhan, der koronaviruset først ble oppdaget, og delte opplevelsene sine på sosiale medier. Hun kritiserte også myndighetenes håndtering av virusutbruddet og de omfattende nedstengingene som rammet millioner av mennesker.

– Myndighetene ga ikke folk nok informasjon. De stengte bare ned byen, skrev hun.

– Dette er et stort brudd mot menneskerettighetene, la hun til.

Zhang ble pågrepet i mai, anklaget for å «være kranglete og provoserende», ifølge dokumenter nyhetsbyrået AFP har fått innsikt i. Hun risikerer inntil fem år i fengsel.

Siden juni har Zhang sultestreiket. Hun blir tvangsmatet med en tube i nesen og helsetilstanden hennes skal være svært svekket, har advokaten hennes Zhang Keke opplyst i sosiale medier.

– Hun føler seg psykisk utmattet, som om hver dag er en lidelse. Hun sier at hennes fysiske tilstand er for vanskelig å bære, ifølge advokaten.

Zhang er den første av fire kinesiske borgerjournalister som er fengslet etter å ha rapportert om situasjonen i Wuhan. Nyhetsbyrået AFP har ikke lyktes å komme i kontakt med de andre, Chen Qiushi, Fang Bin og Li Zehua.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.