Arbeid pågår i et laboratorium tilhørende det kinesiske selskapet Sinovac i Beijing den 24. september 2020. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.

Mens Europa venter på vaksinene fra Pfizer, inngår Kina avtaler om levering av millioner av vaksiner fra det kinesiske selskapet Sinovac til folkerike land som Indonesia, Brasil og Tyrkia, skriver Die Welt.

Det lar seg ikke overprøve, men etter det selskapet oppgir, vil 300 millioner doser bli produsert i desember, og 600 millioner i 2021. Den autoritære overvåknings­staten slipper knapt journalister inn i landet, langt mindre får disse arbeide fritt.

Til Indonesia ankom den første leveransen av 1,2 millioner vaksinedoser Jakarta søndag.

Sinovac har ikke søkt om godkjenning hos Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) for sin vaksine, som ikke trenger å oppbevares ved lave temperaturer. Fabrikanten hevder at vaksinen har en effektivitet på mellom 92 og 97 prosent, hvilket ikke er blitt uavhengig verifisert.

Den tyske Kina-forskeren Heribert Dieter, som arbeider ved den innflytelsesrike sikkerhetspolitiske tenketanken Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) i Berlin, sier at det overveiende sannsynlig ligger politiske interesser bak Kinas eksport av vaksiner. «Kina gjør ingenting av rent humanitære grunner», sier Dieter til Die Welt.

«Fremvoksende land som Indonesia er usikre på hvilken side de skal ta i konflikten mellom Kina og de vestlige landene. Med vaksinen vil folkerepublikken score et viktig poeng hos dem ved å fremstille seg som en ansvarsbevisst partner», sier Dieter, som inntil nylig var gjesteprofessor i Hongkong.

Det er også uklart i hvilken grad den kinesiske vaksinen, som dertil har en langt lavere kostnad enn vestlige vaksiner, vil bli benyttet på den kinesiske befolkningen.

Sinovac har produsert vaksiner i flere år, og var først med å få godkjent en vaksine mot svineinfluensa i 2009, men den gangen betalte selskapet bestikkelser til en tjenesteperson i en godkjenningsmyndighet.

Eksporten av Sinovacs koronavaksine til Brasil er blitt en politisk sak der til lands. São Paulos guvernør João Doria ivrer etter å la seg vaksinere uten å vente på helsemyndighetenes godkjennelse, mens Brasils president Jair Bolsonaro sier han ikke ønsker å gjøre brasilianerne til prøvekaniner.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.