Paris Saint Germain og Istanbuls Basaksehir forlater banen under Champions League gruppe H-kampen på Parc des Princes stadion i Paris 8. desember 2020. Foto: Francois Mori/AP/Scanpix

Assistenttrener på tyrkiske Basaksehir, Pierre Webo, mente at fjerdedommer i kampen mot Paris Saint Germain, Sebastian Coltescu, hadde sagt ordet «negru». Det var nok til at spillerne gikk av banen.

Pierre Wenbo da han spilte for Fenerbahce, her foran en kamp mot Arsenal på Emirates Stadium i London i 2013. Spillerne har store egoer, og noen er lettkrenkede. Foto: Sang Tan/AP/Scanpix

Spillerne både fra hjemmelaget PSG og Basaksehir forlot banen i protest mot det de mente var rasistiske uttalelser mot det tyrkiske lagets assistenttrener, Pierre Webo.

Coltescu sa ute på banen at han hadde brukt ordet «negru», og forklarte det med at «det betyr svart». Han har i etterkant av kampen ikke kommentert de mange anklagene om rasisme. (NTB)

Hypersensitivitet blant spillere og trenere risikerer å politisere fotballen. En slik utvikling har pågått lenge i USA, der spillere som Colin Kaepernick nekter å stå når «The Star-Spangled Banner» spilles. Etter George Floyd utnyttet venstresiden momentumet til å kreve at alle spillere må knele.

Norsk spiller

Det hele begynte etter bare 14 minutter, da den norske spilleren Fredrik Gulbrandsen ble felt. Den tyrkiske benken protesterte kraftig på straffen, så kraftig at dommer Coltescu utviste assistenttrener Pierre Webo. Webo mente å høre at Coltescu brukte ordet «negru»:

«Hvorfor sa du negro? Du kan ikke si negro!», ropte Webo gjentatte ganger til fjerdedommeren.

Dermed gikk hele kampen i oppløsning, og det endte med at spillerne fra begge lag gikk av banen.

Kampen skal spilles om igjen onsdag.

En som gjerne ville la sin stemme bli hørt, var Tyrkias president Erdogan. Han var ikke i tvil om hva som hadde foregått:

I Ankara sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han «sterkt fordømmer de rasistiske uttalelsene». Erdogan har angivelig tette bånd til Basaksehir, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den tyrkiske klubbens midtbanespiller Giuliano sa til brasilske medier at dommerens uttalelse «var veldig klar». (NTB)

UEFA skal granske hendelsen.

Rettssikkerheten virker ikke å fungere i fotballen. Selv påstander om hva som er sagt, utløser reaksjoner som er umulige å reversere. Karrierer er blitt ødelagt for en bagatell.

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.