Fotograf ikke oppgitt, sølvgelatinkopi i Nasjonalbiblioteket.

Kirsten Malfrid Flagstad ble født på Hamar den 12. juli 1895, og har i år hatt sitt 125-årsjubileum, som vi dessverre ikke markerte her på Document. Hun gikk bort i Oslo den 7. desember 1962 – for på dagen 58 år siden.

Den tyske komponisten Richard Strauss (1864-1949) sendte manuskriptene til sine Vier letzte Lieder (Fire siste sanger) som gave til Kirsten Flagstad, med et ønske om at hun skulle uroppføre dem.

Og uroppførelsen skjedde i Royal Albert Hall i London den 22. mai 1950, med The Philharmonia Orchestra under ledelse av Wilhelm Furtwängler.

Det ble gjort opptak av konserten, men dessverre var de blitt ganske slitt før de ble overført til vinyl, og senere til CD. Kvaliteten på opptakene er, forsiktig sagt, ikke den aller beste – men det er hva vi har.

Komponisten anga ikke noen rekkefølge av disse sangene – men det har blitt vanlig praksis å bruke den rekkefølge Flagstad og Furtwängler benyttet i uroppførelsen, med Beim Schlafengehen (omtrent Ved leggetid) først.




Nun der Tag mich müd gemacht,
Soll mein sehnliches Verlangen
Freundlich die gestirnte Nacht
Wie ein müdes Kind empfangen.

Hände, lasst von allem Tun,
Stirn, vergiss du alles Denken,
Alle meine Sinne nun
Wollen sich in Schlummer senken.

Und die Seele, unbewacht,
Will in freien Flügen schweben,
Um im Zauberkreis der Nacht
Tief und tausendfach zu Leben.

Hermann Hesse (1877-1962)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.