Tyrkisk-støttede syriske opposisjonskrigere vinker mens de kjører over grensen til Syria. Foto: Emrah Gurel / AP Photo / NTB

Alle som risikerer å måtte gjennomgå militærtjeneste ved retur til Syria, får innvilget flyktningstatus i Sverige. Det betyr at syriske menn mellom 18 og 42 år får bli i Sverige.

I en pressemelding skriver det svenske Migrasjonsverket at verneplikt i Syria skal gi grunnlag for asyl i Svergie. Bakgrunnen for bestemmelsen er basert på en EU-kjennelse:

Enligt en ny EU-dom, vars utslag är rättsligt bindande för medlemsstaterna, har den syriska armén vid upprepade tillfällen begått krigsförbrytelser. Domstolen konstaterar att inbördeskriget leder till att alla värnpliktiga, oavsett förbandstillhörighet, direkt eller indirekt kommer att delta i krigsförbrytelser, och att det är grund för skydd.

– Alla värnpliktiga riskerar numera att tvingas utföra eller medverka till att utföra krigsförbrytelser. Att riskera att behöva utföra eller medverka till krigsförbrytelser är grund för att beviljas skydd i Sverige, säger tf rättschef Carl Bexelius.

Verneplikten i Syria omfatter menn mellom 18 og 42 år.

Migrasjonsverket skriver at det kan være unntakstilfeller der en person ikke blir vurdert til å ha en militær stilling, men likevel risikerer å måtte delta i krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. I slike tilfeller må personens «andre individuelle omstendigheter» tas i betraktning.

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.