Rånåsfoss kraftverk langs Glomma i Sørum. Foto: © Øystein Søbye / Samfoto / NTB.

I EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig finans er vannkraft ikke uten videre regnet som bærekraftig eller fornybart. Sol- og vindkraft anses derimot automatisk som bærekraftig, melder NRKs Hallvard Norum.

Tre svenske energiselskaper reagerer kraftig på klassifikasjonen, som kan resultere i mindre kapitaltilgang til vannkraften.

Forslagsteksten fra EU innebærer en rekke krav og kriterier. For at vannkraft skal kunne kalles bærekraftig, kreves blant annet:

– State-of-the-art vandringsveier for fisk.
– «Snille» turbiner som ikke dreper fisk på avveie.
– En viss strømproduksjon i forhold til arealet av anlegget.
– Livsløpsanalyse for utslipp av klimagasser (som inkluderer utslipp ved bygging og demontering av selve anlegget).

Noen tilsvarende krav for vind- og solkraft finnes ikke i forslaget.

Dermed pålegges vannkraften en bevisbyrde for å kunne regnes som fornybar, og det er en konkurranseulempe, sier direktør Eivind Heløe i Energi Norge til NRK.

I Sverige anklages regjeringen for å ha sovet i timen da regelverket ble utarbeidet.

– Dette er svært alvorlig for oss og vil true det grønne skiftet, sier Centerpartiets økonomisk-politiske talsperson Rickard Nordin til Sveriges Radio.

Det å ikke bli klassifisert som bærekraftig kan være alvorlig for vannkraftbransjen dersom trenden med EU-myndigheters hjelp går i retning av flere «grønne» investeringer.

EUs klassifiseringssystem kan derfor få stor effekt på hvilke prosjekter som vil dra nytte av den grønne finanstrenden. Å havne utenfor «det grønne selskap» kan bli dyrt.

Heløe tror likevel at EU vil kunne justere reglene innen de blir endelig stadfestet, opplyser NRK.

Overfor Montel, en nyhets- og analysetjeneste for energibransjen som omtalte saken først, lyder Heløe noen hakk mindre komfortabel:

Energi Norge har jobbet lenge med forordningen, særlig gjennom den europeiske bransjeorganisasjonen Eurelectric, hvor de har frist til midten av desember for å levere sine innspill.

– Det er ikke noe å lure på om vi er bekymret, for det er vi. Det kommer an på om det blir vedtatt, hvordan det skal tolkes og hvor detaljspesifikt det blir. Det er overraskende at de kom såpass hardt ut mot vannkraften nå, sier Heløe.

Norge er en del av EUs indre energimarked, og har innført EU-lovgivning på området.

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.