Høyesterettsbygningen i Washington D.C. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB.

USAs høyesterett har i en kjennelse onsdag kveld fastslått at reglene som sterkt begrenser deltagelsen ved religiøse forsamlinger i delstaten New York, er grunnlovsstridige, skriver Wall Street Journal.

In orders issued shortly before midnight Wednesday, the court, in a 5-4 vote, set aside attendance limits that Gov. Andrew Cuomo imposed on houses of worship in areas most severely affected by the coronavirus: 10 people in red zones and 25 in orange zones. Chief Justice John Roberts and three liberal justices dissented.

Kjennelsen ble vedtatt av et konservativt flertall bestående av dommerne Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh og Amy Coney Barrett, som nylig ble utnevnt til høyesterettsdommer etter den liberale Ruth Bader Ginsburgs bortgang.

USAs øverste domstol har dermed gitt katolske og jødiske organisasjoner medhold i deres påstand om at restriksjonene er i strid med retten til fri religionsutøvelse som fremgår av første grunnlovstillegg.

Retten påpeker det inkonsekvente i at reglene var strengere for religiøse forsamlinger enn for kommersielle aktiviteter som ikke er strengt nødvendige.

The court found it troubling that businesses the state considered essential weren’t subject to the same occupancy limits. Those included “things such as acupuncture facilities, campgrounds, garages, as well as many whose services are not limited to those that can be regarded as essential, such as all plants manufacturing chemicals and microelectronics and all transportation facilities,” the court said.

Dommen raljerer over at brennevinsutsalg i praksis har fått forrang fremfor religiøse forsamlinger:

“It is time—past time—to make plain that, while the pandemic poses many grave challenges, there is no world in which the Constitution tolerates color-coded executive edicts that reopen liquor stores and bike shops but shutter churches, synagogues, and mosques,” he wrote.

Koronareglene i New York var stikk i strid med selve kjernen i grunnlovstillegget som garanterer religiøs frihet, fastslår landets øverste dommere.

Kjennelsen onsdag markerer et linjeskifte i USAs høyesterett. Før utnevnelsen av Coney Barrett gikk lignende saker i de konservatives disfavør.

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!