Den amerikanske høyesterettsbygningen i Washington. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB.

To representanter for Demokratene i den amerikanske Kongressen varsler at de vil legge frem et lovforslag med sikte på at antallet dommere i USAs høyesterett økes fra 9 til 13.

Utspillet kommer kort tid etter at Joe Biden undertegnet en presidentordre til opprettelse av en kommisjon som skal utrede mulige endringer i sammensetningen av Høyesterett, og tolkes som politisk utålmodighet etter å endre maktbalansen i USAs høyeste domstol, skriver Wall Street Journal.

Seks av medlemmene i høyesterett regnes som konservative, en overvekt som blant annet kommer av at president Donald Trump erstattet den avdøde liberale dommeren Ruth Bader Ginsburg med den konservative Amy Coney Barrett.

To demokrater mener det er tid for revansj:

“We need more than a commission to restore integrity to the court,” said Sen. Ed Markey of Massachusetts, who is co-sponsoring the legislation with the House Judiciary Committee chairman, Rep. Jerrold Nadler of New York, and Reps. Hank Johnson of Georgia and Mondaire Jones of New York.

Hvis Biden kan gi høyesterett et liberalt flertall ved å utnevne fire dommere, vil det øke tilliten til domstolen og dens legitimitet hos allmennheten, kommenterer Markey.

På demokratisk side er det imidlertid andre som er kritisk og mener at noe slikt ville være en politisering av domstolen, som snarere er egnet til å svekke dens omdømme.

Lovforslaget regnes for å ha små sjanser til å gå igjennom, noe også Markey selv erkjenner, opplyser Wall Street Journal.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.