Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), er den ene av to topp-kandidatene som svarer “vet ikke” i  sykehussaken. Foto: Heiko Junge / NTB.

Striden om Oslo nye storsykehus er blant landets viktigste helsepolitiske spørsmål. Men Oslo Arbeiderpartis to kvinnelige toppkandidater til Stortinget har overhodet ingen mening om saken. Det vekker oppsikt.

Det er Dagsavisen som forteller om saken. Det refereres til Klassekampen, som skrev om det først.

«I Klassekampen lørdag blir to av Oslo Arbeiderpartis topp-kandidater til Stortinget spurt om hva de mener om et av byens og landets viktigste helsepolitiske spørsmål. Titalls milliarder skal investeres i nytt sykehus i Oslo», skriver Dagsavisen.

De to er vararepresentant til Stortinget, Zaineb Al-Samarai, og nåværende varaordfører Kamzy Gunaratnam.

I Dagsavisen blir man temmelig forbauset over svaret man får fra de to:

«De svarte «vet ikke». Vi finner det oppsiktsvekkende.»

Dagsavisen fortsetter, og forteller at de to kvinnelige kandidatene strides om de øverste plassene på Oslo Arbeiderpartis liste til neste års stortingsvalg.

«Begge ble spurt av Klassekampen om Ullevål bør bevares. Vår tids største spørsmål for Oslo, byen de ønsker å representere i nasjonalforsamlingen. Ingen av dem har tatt stilling.»

Saken er følgende: For fire år siden, i 2016, ble det vedtatt av Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus. Det skulle i stedet bygges nytt ved Rikshospitalet på Gaustad. Så skulle det også bygges et nytt lokalsykehus på Aker, øst i Oslo.

«Og selv om det av regjeringen er bestemt at Ullevål skal legges ned og tomta selges, raser fortsatt debatten. Grasrota i Oslo Arbeiderparti vil nemlig bevare Ullevål, stikk i strid med det partiets lokale og nasjonale ledere har gått inn for», skriver Dagsavisen.

Men selv om de to toppkandidatene ikke vet noe om saken, er den et hett tema for partiet i hovedstaden:

«De vet ikke. Men en rekke Oslo-lag våger å si sin mening, og krevde i forrige uke at Ullevål skal beholdes», skriver Dagsavisen

For dette er en viktig sak både for Oslo og for Østlandet, og andre partier er klare i sin holdning:

«Spørsmålet om Ullevål er svært betent. Men det er i de vanskeligste spørsmålene man trenger ledere. Senterpartiet har bevaring av det gamle sykehuset som sin viktigste sak i byen. Og med Jan Bøhler i førersetet fosser partiet nå fram».

At to sentrale Ap-kandidater mangler innsikt og mening i en så viktig sak, får Dagsavisen til å reagere:

«Vi mener det er bekymringsverdig at Arbeiderpartiets kandidater stiller til valg og ikke kan svare sine velgere på hva de mener om et så viktig spørsmål.

Å tvile seg fram til et standpunkt, og bruke tid, kan være en styrke.

Men som ledende politikere med nasjonale ambisjoner, mener vi det er en selvfølge at man tar stilling. At man ikke gjemmer seg bak en utredning som ikke ble gjort, eller ikke våger å si sin mening av valgtaktiske grunner. «Vet ikke»-kandidater overbeviser ingen», oppsummerer Dagsavisen.

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her. Vi pakker og sender for deg.

Årets julegave! Kjøp Kents bok her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.