Ahmad Ahmad fra Madagaskar, under generalforsamlingen til Confederation of African Football (CAF) i Addis Ababa, Ethiopia, mandag 23, novemver 2020 FIFA  har utestengt Ahmad i fem år. Foto: AP/Scanpix

Fifa-visepresident Ahmad Ahmad utestenges fra Det internasjonale fotballforbundet i fem år for blant annet korrupsjon og misbruk av sin posisjon.

Fifas etiske komité kommer med sin kunngjøring midt i 60 år gamle Ahmads kampanje for å bli gjenvalgt som president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

Komiteen er kommet fram til at «Ahmad har brutt sin lojalitetsplikt, tilbudt gaver og andre fordeler, forvaltet penger og misbrukt sin posisjon som CAF-president».

Ahmads første periode som CAF-president er blitt overskygget av påstander om korrupsjon. I juni i fjor ble han riktig nok løslatt uten siktelse etter å ha blitt avhørt av fransk påtalemyndighet.

CAF sier i en uttalelse at Constant Omari tar over som midlertidig president for Ahmad. Fifas kjennelse gjør at «Ahmad ikke lenger er i en posisjon til å utøve sitt ansvar», heter det fra forbundet.

Constant Omari ble Ahmads nummer to i juli 2019 og er også fotballpresident i Kongo og medlem i Fifa-styret. 60 år gamle Omari har for øvrig også vært mistenkt for korrupsjon.

Bot

Ahmad, som tidligere har vært medlem av regjeringen på Madagaskar, får også en bot på 200.000 sveitserfranc, som tilsvarer snaut to millioner norske kroner.

Ahmad har hatt presidentvervet i CAF siden 2017, og han har i samme periode vært visepresident i Fifa. Nytt presidentvalg i CAF avholdes i mars 2021.

Utestengelsen hans er et resultat av etterforskning av flere forhold.

«Etterforskningen av Ahmads oppførsel i sin stilling som CAF-president i perioden 2017 til 2019 gjaldt ulike CAF-relaterte styresaker, inkludert organiseringen og finansieringen av en pilegrimsreise til Mekka, hans involvering i CAFs avtaler om sportsutstyrsselskapet Tactical Steel og andre aktiviteter», heter det i en uttalelse fra Fifa.

Pilegrimsreise

En revisjon av CAFs økonomi pekte på flere uregelmessigheter under Ahmads ledelse. Rapporten ble bestilt av Fifa, som også tok over driften av CAF i seks måneder.

CAF skal ha betalt omkring 100.000 dollar for 18 personer, inkludert Ahmad og noen andre afrikanske lands fotballedere, for pilegrimsferden umrah i Saudi-Arabia.

Ahmad tok over presidentvervet i CAF etter Issa Hayatou, som hadde regjert i 29 år. Ahmad har foreløpig ikke uttalt seg om utestengelsen. Han har mulighet til å anke avgjørelsen til idrettens voldgiftsrett (CAS).

Ahmads tidligere visepresident, Kewsi Nyantakyi, måtte gå av da han ble utestengt på livstid fra Fifa for korrupsjon for to år siden. I forrige måned fikk han utestengelsen redusert til 15 år.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.