PLOs generalsekretær, den palestinske veteranpolitikeren Saeb Erekat, er død. Foto: AP / NTB

Saeb Erekat ble innlagt på sykehus i oktober, etter å ha testet positivt for covid-19. Han døde tirsdag, opplyser Fatah-partiet i en kunngjøring.

65 år gamle Erekat har vært en av palestinernes mest profilerte ledere de siste 30 årene. Han har vært hovedforhandler i flere runder med fredssamtaler og var en svært sentral rådgiver for flere av palestinernes øverste ledere, blant dem Yasser Arafat.

Erekats død er et «stort tap» for palestinerne, sier president Mahmoud Abbas tirsdag. Han har varslet en tre dager lang nasjonal sørgeperiode.

Erekat var i alle år tilhenger av en tostatsløsning og krass i sin kritikk av Israels manglende vilje til å gi palestinerne en egen stat og omverdenens manglende vilje til å legge press på Israel.

Senest i januar tok Erekat et oppgjør med president Donald Trump og hans såkalte fredsplan.

– Å avvise denne planen er ikke det samme som å si nei til fred, tvert imot. Å avvise denne planen er det samme som å avvise opprettholdelsen av et apartheidsystem, skrev han i et innlegg i Washington Post.

– Verdenssamfunnet må fatte en beslutning: Enten stå på riktig side av historien og opprette en uavhengig palestinsk stat innenfor grensene fra 1967, som kan leve side ved side og i fred og sikkerhet med Israel, eller godta et apartheidregime, skrev han.

I 2017 gjennomgikk Erekat en lungetransplantasjon, noe som bidro til å svekke immunforsvaret.

I begynnelsen av oktober fikk han påvist koronasmitte og 18. oktober ble han overført til Haddasah-sykehuset i Jerusalem og lagt i pustemaskin.

Tilstanden ble ytterligere forverret og han ble lagt i hjerte-lungemaskin som tilfører surstoff til blodet og lar lungene hvile. Tirsdag døde han.

Erekat etterlater seg kone, to sønner, to døtre og åtte barnebarn.

 

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.