Oslo 20200911. KrFU-leder Edel-Marie Haukland før KrFs landsstyre på Quality Hotell 33 på Økern i Oslo fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

KrF fornekter seg ikke. Nå foreslår de at all sex uten samtykke skal kategoriseres som voldtekt. Det hadde vært langt bedre om de fant tilbake til egne røtter og utbasunerte krav om straff for utenomekteskapelig sex.

– Å kunne si at sex uten samtykke er voldtekt, vil være forebyggende og styrke voldtektsutsattes rettssikkerhet. Det kan vi ikke si i dag ifølge norsk lovverk, sier KrFU-leder Edel-Marie Haukeland til TV 2.

Det er unektelig morsomt å snurpe munnen og uttale dette med påtatt bedehusstemme, men innholdet gir likevel dårlig smak i munnen. Hva ønsker KrF egentlig? At kvinner skal defineres som så svake at de passer best innenfor husets fire vegger, men skal sikres mot løpestrengen mellom kjøkken og soverom? Skal vi innføre en egen angrelov, slik at man troskyldigst kan påberope seg renhet dersom man deltok i noe man ikke ettertrykkelig samtykket til?

I loven i dag defineres voldtekt som det å skaffe seg seksuell omgang med noen ved bruk av vold eller trusler, eller med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å gjøre motstand, gjengir NTB fra norsk lov.

Vi vet at voldtektslovgivningen allerede er så utvannet at faren for å dømme uskyldige «voldtektsmenn» er til stede. Det er ikke mange land i verden som kan smykke seg med liknende. Det er fristende å spørre seg hvilke foreldre som med viten og vilje oppfordrer døtrene sine til å sove halv- og/eller helnakne i seng med like halv- og/eller helnakne menn etter en fyllekule fordi loven beskytter dem mot seksuelle handlinger.

Likevel går KrF lenger. De etterspør en aktiv samtykkelov. Skal vi ha skjemaer for dette eller er muntlige avtaler tilstrekkelig for å forsegle pakten? Hva med kroppsspråk?

– Dette er et folkehelseproblem. Men i dag er ikke mangel på samtykke i seg selv nok til å etterforske eller dømme en voldtekt, sier KrFU-lederen som sitter i partiets programkomité.

Et folkehelseproblem? Ja, kanskje KrF treffer spikeren på hodet uten helt å innse det selv. Det kan godt karakteriseres som et folkehelseproblem at folk ikke klarer å uttale ordet «nei». Men å tillegge den stakkaren som har det han tror er samtykkende sex med et annet menneske merkelappen «voldtektsmann» fordi han ikke evner å være tankeleser – se det er så langt utpå viddene at forslaget burde strandet på planleggingsstadiet.

I følge NTB er Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich blant dem som mener en samtykkelov i beste fall vil være symbolsk og forvirrende.

– Dette forslaget virker jo først logisk, men er i realiteten feil og farlig. Tunge juridiske faginstanser advarer mot dette. Man skaper usikkerhet om hvor grensen for voldtekt går. Da risikerer man enten å straffe uskyldige, eller at loven settes til side på grunn av uklarhet, advarer han.

Frølich har selvsagt rett i dette. Denne åndsforvirringen må umiddelbart ta slutt. Jeg likte faktisk KrF bedre da de hadde klare formeninger om kjønnsmoral. Det de driver med nå er så bakstreversk og ansvarsfraskrivende for «offeret» at menneskets frie vilje synes totalt utslettet.

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.