Fungerende assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet orienterer pressen om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til VG at det kan drøye til over sommeren før vi kan leve som før korona, selv om det kommer en vaksine.

– Hvis alt går som man håper med en vaksine, vil det kanskje være sånn at folk lever mer normalt uten strenge smittevernregler om ett års tid, sier han i et intervju med VG lørdag.

Men viruset vil neppe være borte, det kan komme til å sirkulere verden rundt, som dagens influensa, sier han. Nakstad understreker at han tror på en vaksine.

– Det er sannsynlig at noen vaksinekandidater vil vise seg å ha god effekt og lite bivirkninger – og bli godkjent. Det er også en mulighet at vi får nye virusmutasjoner som krever justering av vaksinen, det vil bli en utfordring, sier Nakstad.

Han håper de nye tiltakene vil få ned smittespredningen.

– Hvis etterlevelsen er god og tiltakene gir effekt, vil det kunne ta to-tre uker før vi ser en markant nedgang og sannsynlig ytterligere to-tre uker før tallene går vesentlig ned.

Klima Antiklimaks – 2. opplag i salg nå:

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.