Nær samtlige fly som skulle ha gått fra Oslo lufthavn Gardermoen onsdag 18. mars var kansellert. Det var i begynnelsen av koronaen, men problemene fortsetter. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Reisegarantifondet frykter at flesteparten av landets rundt 800 pakkereiseselskaper kan gå konkurs som følge av koronapandemien. Fondet etterlyser statsgaranti.

Så langt i år har elleve pakkereiseselskaper gått konkurs på grunn av koronasituasjonen. Uten en statsgaranti tror Reisegarantifondet at det kan gå mye verre, skriver Dagens Næringsliv.

EUs pakkereisedirektiv krever at slike selskaper må kunne stille en garanti til fondet som sikrer at forbrukerne får tilbake pengene for forskuddsbetalte reiser ved en konkurs.

Ba om avklaring

I september sa det svenske forsikringsselskapet Nordic Guarantees opp omtrent samtlige garantier i Norden. Det rammet 63 medlemmer av Reisegarantifondet. Disse har ikke lov til å selge pakkereiser etter 1. desember i år dersom de ikke klarer å stille ny garanti.

I et brev til Barne- og familiedepartementet ber fondet blant annet om en avklaring på om staten vil stille som garantist ut 2022, og anslår at det er behov for samlede garantier på rundt en milliard kroner.

– Det er utfordrende å bruke samfunnets ressurser for å sette opp økonomiske tiltak for å hindre dette i en situasjon som både er mer langvarig enn antatt og som muligens skaper varige endringer i forbrukernes preferanser, svarte næringsminister Iselin Nybø (V) på spørsmål fra stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) tidligere i høst.

Nytt spørsmål om garanti

Søndag stilte Lyngedal et nytt spørsmål til Nybø der hun viser til brevet fondet sendte 18. september.

«Hvordan har brevet påvirket statsrådens vurdering av å holde tilbake 400 av 500 millioner kroner i tilskudd til pakkereiseselskapene vedtatt av Stortinget i revidert statsbudsjett og vurderingen av at den statlige garantiordningen ikke kunne bidra til å garantere overfor Reisegarantifondet?», heter det blant annet i spørsmålet til næringsministeren.

Lyngedal viser til statsrådens svar 22. oktober der hun avviser behovet for at staten hjelper reisearrangører med å stille garanti til fondet, og bemerker at det står i sterk motstrid til brevet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.