Demonstranter som protesterer mot Frankrike, står overfor politiet i Dhaka den 27. oktober 2020. Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB.

I Bangladesh’ hovedstad Dhaka har rundt 10.000 personer tilhørende en islamistgruppe marsjert i protest mot offentliggjøringen av Muhammed-karikaturer i Frankrike, og tatt til orde for verdensomspennende boikott av franske produkter.

Demontrantene tilhører en gruppe kalt Islami Andolon Bangladesh, som tar til orde for islamsk lov i land med muslimsk flertall, og parolene fremmet blant annet global muslimsk enhet og boikott av Frankrike, heter det i en melding fra Associated Press (AP).

Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB.

Den kjempemessige demonstrasjonen i Bangladesh kommer etter at mange muslimske land i det utvidede Midtøsten har fordømt Frankrike for å insistere på retten til publisering av Muhammed-karikaturer, etter at den 18 år gamle tsjetsjenske islamisten Abdullakh Anzorov drepte og skar hodet av den franske læreren Samuel Paty den 16. oktober.

Demonstrantene, som marsjerte i retning av den franske ambassaden fra den store Baitul Mokarram-moskeen i Dhaka, anklaget også Frankrike for å fremme «islamofobi»:

Foto: Mahmud Hossain Opu / AP / NTB.

Leder for Islami Andolon Bangladesh, Rezaul Karim, formanet Frankrike til ikke å vise frem karikaturer av Muhammed:

“We, the Muslims, never did caricatures of other religious leaders. That’s the history. Because the person who taught us is Prophet Muhammad,» Karim said. “Allah sent Prophet Muhammad as an ambassador of peace. … Macron and his associates did not learn anything from history. You should be ashamed.”

“I call upon all the Muslims of the world to boycott all products of France. We have to give them a good lesson,” he told his supporters.

Karim said Macron should be treated for what he said was his “mental illness,” and called on the United Nations to punish France.

He also criticized Bangladeshi Prime Minister Sheikh Hasina for not saying anything against France or Macron. “You are a Muslim, to get votes you use them, but now why are you so silent?” he said.

Bangladesh har ikke fordømt Frankrike offisielt, slik det er skjedd i Iran, Pakistan, Saudi-Arabia og Tyrkia.