Et Qatar Airways-fly ankommer Frankfurt. Arkivfoto: Michael Probst / AP / NTB

Australske myndigheter er svært bekymret etter at flere kvinner angivelig ble undersøkt på særs upassende vis på flyplassen i Doha. Saken er tatt opp med Qatar.

Undersøkelsene fant sted etter at en tidligfødt baby ble funnet forlatt på et toalett på flyplassen.

Deretter skal en rekke kvinnelige passasjerer fra et forsinket fly til Sydney, blant dem 13 australiere, ha blitt hentet av flyet før de ble undersøkt i en ambulanse parkert på rullebanen.

Wolfgang Babeck, som også var passasjer på flyet, sier til australske ABC at kvinnene ble tatt av flyet uavhengig av alderen sin, og at mange av dem var synlig opprørte da de kom tilbake.

– De fortalte meg at de hadde blitt tvunget til å ta av seg undertøyet sitt før det ble undersøkt om de hadde født, sier han.

Australias utenriksdepartement beskriver behandlingen av kvinnene som uakseptabel, støtende og grovt upassende, og sier at kvinnene ble satt i en situasjon der de ikke kunne gi fritt samtykke til undersøkelsene.

– Regjeringen har formelt registrert våre alvorlige bekymringer etter denne hendelsen til Qatars myndigheter. Utenriksdepartementet følger opp saken gjennom diplomatiske kanaler, heter det i en uttalelse.

Flyplassen sier babyen er trygg og blir ivaretatt av medisinsk personell og sosialarbeidere.

Statseide Qatar Airways sier til Guardian Australia at selskapet ikke har blitt kontaktet av noen av passasjerene om bord flyet og at det ikke kan gi noen kommentar, men at saken vil følges opp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.