President Xi Jinping studerer utsikten over Shenzhen under et besøk i Guangdong-provinsen for å feire 40 år med den «spesielle økonomiske sonen». Bilde: China’s Xinhua News Agency.  

I dag melder NTB at Kina lover å bli «karbonnøytralt» om 40 år. President Xi Jinpings la fram det ambisiøse målet om karbonnøytralitet i 2060 i en tale til FN i forrige måned, hvor han også hevdet at Kina skulle nå utslippstoppen i 2030. Dette skal være en viktig del av kinesiske lederes diskusjoner om landets nye økonomiske femårsplan.

Utsagnet vil nok glede den norske klimaindustrien, og kan virke noe overraskende på folk flest, fordi Kinas enorme økonomiske vekst de siste tiårene er bygget på en massiv satsing på billig kullkraft. Ingenting tyder på at den satsingen skal opphøre: Kina står for en firedel av de globale karbongassutslippene, og har hundrevis av nye kullkraftverk under planlegging.

Det som egentlig foregår, er at det kinesiske regimet gjør en strategisk tilpasning til det internasjonale klimahysteriet på papiret, fordi Kina tjener masse på vestens «klimagjeld». Dette er gratis penger som Kina på ingen måte vil si nei til. Meldingen vil også blande seg opp i den amerikanske valgkampen, hvor Kinas fritak fra Parisavtalen har gitt Donald Trump viktig ammunisjon for å trekke USA ut av den ekstremt kostbare enveis-avtalen, noe som styrker USA økonomisk.

Maktspillet mellom USA og Kina gjør at Kina nå vil utnytte FNs «bærekraftmål» til fulle for egen vinning, men har naturligvis ingen planer om å la andre makter eller hensyn bestemme kinesisk politikk. Det statlige nyhetsbyrået Xinhua meldte imidlertid søndag at utslippsmålene i den siste femårsplanen har blitt oppfylt, slik mål i kommunistiske femårsplaner alltid blir på magisk vis. «Folk i byene i Kina puster nå inn ren luft 82 prosent av året. Kvaliteten på vannet er nå akseptabel», skrev Xinhua. Og når totalitære regimer sier noe, så må det jo være sant?

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂