Une Aina Bastholm (MDG) og SV-leder Audun Lysbakken på Stortinget under en tidligere partilederdebatt. Torsdag krever SV og MDG at regjeringen oppgir et konkret tall for asylsøkere fra Hellas neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB

SV og MDG vil ha asylavklaring for 2021 umiddelbart, og krever torsdag at regjeringen legger fram et konkret tall på hvor mange asylsøkere Norge skal ta imot fra Hellas neste år. Forslaget ble fremmet i Stortinget torsdag, og partiene er misfornøyde med at Norge tar imot et «altfor lavt tall» asylsøkere.

SV og MDG mener det er bekymringsfullt at regjeringen ikke har satt et konkret tall på hvor mange asylsøkere Norge skal ta imot i 2021.

Ifølge partiene bryter regjeringen med det «grunnleggende prinsippet at Norge skal være ledende i koalisjonen av europeiske land som bidrar til rettssikkerhet for de rundt 50.000 asylsøkerne som er hindret fra å reise videre fra Hellas». Partiene mener at antallet asylsøkere til Norge er altfor lavt.

– Relokalisering av asylsøkere i Europa skal ikke føre til at Norge tar imot færre kvoteflyktninger via FN, men komme i tillegg, heter det ifølge NTB.

De 50 asylsøkerne regjeringen har besluttet å hente fra Hellas, monner ikke, skal man tro partiene:

– Dette er et altfor lavt tall sett opp mot den humanitære katastrofen som er på de greske øyene, mener MDG og SV.

Ifjor kom det 2305 asylsøkere og 2804 overføringsflyktninger. Fra januar til august i år har 976 personer søkt asyl i Norge, og koronapandemien har ført til at Norge neppe rekker å ta imot alle de 3000 kvoteflyktningene som skulle kommet til landet i år, melder NTB.

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!