De norske koronamidlene er som en honningkrukke for kriminelle utenlandske miljøer. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skatteetaten etterforsker for tiden 112 saker om juks med koronamidler. Samtidig frykter etaten en bølge av utenlandske kriminelle som vil utnytte ordningene.

– Kriminelle utenlandske miljøer ser jo på de norske støtteordningene som en honningkrukke, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i divisjon innsats hos Skatteetaten til Dagbladet.

Han frykter at organiserte kriminelle fra utlandet skal få tilgang til de attraktive korona-støttemidlene. Etaten jobber derfor for fullt med etterretning og analyse for å kartlegge trusselen fra kriminelle aktører, både utenlandske og norske.

– En særlig utfordring med utenlandske aktører er at midler som skal betales i skatt og avgift, forsvinner ut av landet, og at skatte- og avgiftskrav ikke innbetales, sier han. Bruk av stråmenn og såkalte «trojanske hester» er også en utfordring.

Skatteetaten har for øyeblikket 112 pågående kontrollsaker.

– Per i dag er det besluttet kontroll i 591 saker. I 126 saker som er avsluttet, har vi krevd tilbake 19,9 millioner, forteller Nilsen.
Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.