At byggebransjen har vært infiltrert og enkelte steder i praksis overtatt av mafiaen i Sør- og Øst-Europa, har lenge vært kjent. Informerte personer, herunder skribenter som Roberto Saviano, har i flere år advart mot at det samme er i ferd med å skje i denne og andre bransjer lenger nord også – en utvikling som forverres av en økonomisk krise hvor den organiserte kriminaliteten er på utkikk etter nye honningkrukker.

Etterhvert er offentlige tjenestemenn og bransjefolk blitt oppmerksomme på at vårt eget land ikke er noe unntak. Aftenposten har i dag offentliggjort en solid artikkel om fenomenet, og det første som fremheves er økonomisk kriminalitet på milliardskala:

Administrerende direktør i Byggenæringens landsforbund (BNL), Jon Sandnes, liker utviklingen dårlig.

–  I løpet av fem år har det vært en økt omsetning i det private oppussingsmarkedet på rundt 10 milliarder kroner, som våre medlemmer nesten ikke har tatt del i. Vi ser også at en økende andel av det profesjonelle byggemarkedet går til aktører som ikke følger spillereglene. Det er trolig et marked med omsetning på flere titall milliarder som forsvinner under radaren, sier Sandnes.

Han viser til at skattemyndighetene ser spor av mafia i enkelte markeder i næringen.

Steinar Krogstad i Fellesforbundet antyder at man neppe har å gjøre med bare én type kriminalitet:

–  Krisen i Europa bidrar til økt press. Politi og skatteetat tegner det samme bildet av organisert blandingskriminalitet, sier Krogstad.

Leder for skattekrimenheten i Skatt øst, Jan-Egil Kristiansen, nevner også sosial dumping, altså grov utnyttelse av arbeidskraft, som betales svart ved hjelp av intrikate kjeder av fiktive fakturaer. Hans etat har avslørt 46 kriminelle nettverk, og arbeider på spreng for å rydde opp i bransjen, men mange – sannsynligvis mange flere – blir aldri oppdaget. Også han sier at flere former for kriminalitet gjerne følger med:

–  Innenfor fiktiv fakturering er det helt klart godt organiserte, kriminelle nettverk med svært kompliserte strukturer. Grupperinger fra Balkan er overrepresentert. Her kombineres alle metoder, også med falske identiteter. Dette er multikriminell virksomhet koblet til mye annen kriminalitet, som blant annet narkotikasmugling og menneskehandel, sier Kristiansen.

Et fenomen nevnte Saviano også har pekt på, er sammenkoblingen mellom byggebransjen og miljøkriminalitet, f.eks. ved at helsefarlig spesialavfall som noen har tatt seg betalt for å behandle på en angivelig forsvarlig og forskriftsmessig måte, i virkeligheten blandes tynt ut i sementen på en byggeplass. Et annet er plassering av utro tjenere i offentlige stillinger.

Det er kun fantasien som setter grenser for mafiakriminaliteten, som beveger seg sømløst mellom forskjellige kriminelle arenaer, så enhver som er beskjeftiget med dens bekjempelse, gjør klokt i å bruke den – for om mulig å bli oppmerksom på andre typer forbrytelser.

 

Frykter mafiatilstander i byggebransjen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂