Byrådsleder Raymond Johansen tar på seg munnbind under onsdagens besøk på koronateststasjonen utenfor Aker legevakt.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Smittevernoverlegen anbefalte påbud om munnbind på kollektivtrafikken i Oslo mens busstreiken pågår. Byrådet mente en sterkere anbefaling var tilstrekkelig.

Sist søndag gikk bussjåførene i Oslo og Viken ut i streik. Dagen etter innførte byrådet i Oslo nye og strengere tiltak for hovedstaden.

Et av tiltakene var en «sterk anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtransporten». I en pressemelding fredag varslet byrådet at enda strengere tiltak vurderes neste uke, deriblant påbud om munnbind.

Dokumenter VG har fått innsyn i, viser imidlertid at smittevernoverlege Frode Hagen ville ha påbud om munnbind allerede nå.

I et notat til byrådet mandag 21. september viser Hagen til at busstreiken trolig vil føre til økt trengsel på øvrig kollektivtransport.

«For offentlig transport internt i Oslo kommune anbefaler vi at det blir påbud om å bruke munnbind i første omgang så lenge streiken for bussjåførene varer. Streiken vil sannsynligvis føre til økt tetthet på andre offentlige transportmidler», skriver Hagen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier man vurderte at dette ville vært inngripende, og at man ønsker å unngå påbud og forbud når det er mulig.

Kjøp Klima Antiklimaks her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.