Mohamed Hussein Roble

Den svensk-somaliske sivilingeniøren Mohamed Hussein Roble er utnevnt til Somalias nye statsminister etter norsk-somaliske Hassan Ali Khaire.

Roble er ny i politikken, men har blant annet studert på Kungliga tekniska högskolan og jobbet for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Han kom til Sverige i 1992 på starten av borgerkrigen i Somalia og har dobbelt statsborgerskap.

Khaire var statsminister i drøyt tre år, men ble avsatt i juli, da nasjonalforsamlingen med overveldende flertall stemte for et mistillitsforslag mot ham.

Mistillitsforslaget mot Khaire, som kom til Norge som flyktning i 1989 og jobbet i mange år i Flyktninghjelpen, ble fremmet fordi han ikke hadde lyktes i å bedre sikkerhetssituasjonen i landet og muliggjøre demokratiske valg i februar 2021.

President Mohamed Abdullahi Mohamed utnevnte Roble kort tid etter at presidenten i samarbeid med regionale ledere vedtok å legge død arbeidet med å reformere valgsystemet.

Somalia har siden 1969 arbeidet for å innføre et demokratisk system der hver person har én stemme. Målet var at dette skulle erstatte det nåværende systemet, der delegater velger medlemmene av nasjonalforsamlingen, som så velger en president.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.