Medisinere i beskyttelsesdrakter ivaretar folk som stiller opp for nukleinsyretesting i Kina, 16. september 2020. Samtidig er flere tusen kinesere smittet av brucellose etter en lekkasje hos et biofarmasøytisk selskap. Foto: cnsphoto via REUTERS / NTB Scanpix

Flere tusen kinesere er smittet av bakteriesykdom etter en ny lekkasje hos et biofarmasøytisk selskap. Brucellose er en smittsom bakteriesykdom som sprer seg fra dyr til mennesker.

Så langt har 3.245 mennesker testet positivt for brucellose, mens ytterligere 1.401 mennesker mistenkes å ha sykdommen. Symptomer på sykdommen, også kjent som Malta-feber eller kalvekasting på norsk, inkluderer feber, hodepine, muskelsmerter og tretthet, melder engelske Express torsdag.

Tre forskjellige arter av brucellabakterien gir sykdom hos mennesker. Sykdommen kan gi svingende feber over flere måneder og kalles også febris undulans (svingefeber), ifølge FHI, som også opplyser at sykdommen har vært utryddet i Norge siden 1953.

Utbruddet i Kina kommer etter en lekkasje ved Zhongmu Lanzhou bio-farmasøytiske fabrikk. Lekkasjen skal ha funnet sted mellom slutten av juli og august i fjor, skriver Express.

Fabrikken brukte i følge avisen utgåtte desinfiseringsmidler mens de produserte Brucellose-vaksiner for dyr.

Avgassen som dannes av produksjonen ble derfor forurenset, og smitten har lekket ut via dråpepartikler i luften. De som har pustet inn den bakteriebærende luften har blitt smittet, men det antas også at mat som har blitt oppbevart i luft med smittebærende partikler har ført til at folk har fått sykdommen etter matinntak, skriver avisen.

Muligheten for overføring fra menneske til menneske sies å være ekstremt sjelden, mens sykdommen har stort spredningspotensiale blant dyr, oftest hos hunder, sauer, storfe, geiter og griser.

Nyheten om biolekkasje og påfølgende smitte av tusenvis av mennesker kommer midt i andre bølge av koronaempidemien i Kina. Det har vært spekulert i hvorvidt koronaviruset også hadde opprinnelse i et kinesisk laboratorium. Virusets kinesiske opprinnelse er det ingen tvil om.

Les også: 

Kina gjenåpner dyremarkedene

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!