Keith Krach, USAs viseminister for økonomisk vekst, energi og miljø, i samtale med regjeringsmedlemmer i Seoul, Sør Korea. Foto: REUTERS / Heo Ran / NTB scanpix

USA sender en høytstående tjenestemann til Taiwan, der han skal delta i en minneseremoni for tidligere president Lee Teng-hui.

Lee Teng-hui, som var president på Taiwan fra 1988 til 2000, døde i juli, 97 år gammel. Lørdag skal det holdes en minneseremoni, og USAs viseminister for økonomisk vekst, energi og miljø, Keith Krach, vil delta.

Krach er den øverste amerikanske tjenestemannen som har besøk Taiwan siden 1979, da Washington besluttet å se på øya som en del av «ett Kina».

Forverret

Under president Donald Trump har imidlertid USAs forhold til Beijing blitt stadig verre, og Krachs besøk på Taiwan vil neppe gjøre det bedre.

– Kina er sterkt imot dette besøket, sier en talsmann for kinesisk UD.

Ifølge talsmannen Wang Wenbin vil Krachs besøk «oppmuntre den arrogante holdningen» til separatistene som krever uavhengighet for Taiwan.

Få anerkjenner

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina truer med invasjon dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

Kun et fåtall land anerkjenner Taiwans suverenitet, og Norge er ikke blant dem. Norge anerkjente i 1971 regjeringen i Beijing som eneste rettmessige representant for Kina.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.