Emmanuel Macron. Foto: Jean-Francois Badias / REUTERS /NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron går ut mot «islamsk separatisme» og dem som han sier vil ha fransk statsborgerskap uten å akseptere retten til blasfemi.

Macron kom med bemerkningene i Pantheon-kirken i Paris under en seremoni der det ble feiret at det er 150 år siden den tredje franske republikken ble opprettet.

Presidenten tok side med satiremagasinet Charlie Hebdo i forbindelse med rettssaken som pågår mot 14 personer som er siktet for medvirkning til angrepet mot magasinet og et jødisk supermarked.

–Nå, når rettssaken for januar 2015-angrepene begynner, er det å være fransk å beskytte retten til å få folk til å le, friheten til å gjøre narr av og til å lage karikaturer, sa Macron.

Presidenten fastslo at frihet i Frankrike også er friheten til å tro, men også til ikke å tro, noe som ikke kan skilles fra ytringsfriheten og retten til blasfemi.

Angrepene i januar 2015 kostet 18 mennesker livet og ble begynnelsen på en bølge av islamistiske angrep i Europa.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.