Ingvild Kjerkol (Ap) stiller spørsmål til helseminister Bent Høie under stortingets muntlige spørretime. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ingvild Kjerkol slår tilbake mot partifelle Arild Grande og bekymringsmeldingen om hendelser og ukultur. – Det er ikke levert inn varsel mot meg, sier hun.

Kjerkol uttaler seg etter at Grande mandag leverte inn en bekymringsmelding i et møte på Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget. Budskapet hans var at det har funnet sted hendelser og ukultur i Trøndelag Arbeiderparti som det bør ryddes opp i.

Den nyvalgte fylkeslederen Kjerkol påpeker at det ikke er levert inn noe varsel mot henne, noe partikontoret har bekreftet.

– Jeg kan ikke forholde meg til halvkveda viser og trusler om at noen har noe på meg. Da hadde jeg blitt en ineffektiv politiker og dårlig leder for dem som trenger at jeg står oppreist nå, sier Kjerkol til TV 2.

Hva bekymringsmeldingen konkret dreier seg om, eller hva Grande har gitt partikontoret beskjed om, er ikke kjent. Ei heller hvilken oppfølging bekymringsmeldingen vil få.

Kjerkol kan heller ikke svare på spørsmål om hva saken handler om.

– Nei, det må Arild Grande svare på, sier hun.

Bekymringsmelding

Grande møtte ledelsen ved partikontoret mandag for å gjøre rede for hva han finner problematisk.

I en melding på Facebook fortalte han at han har fremmet en bekymringsmelding om hendelser og ukultur i Trøndelag Arbeiderparti. Han påpekte også at problemene ikke bare handler om enkeltpersoner.

– Det handler om usunne og skjulte maktstrukturer, og at vi som har makt, for ofte er ubevisste hvordan vi virker på andre og hvordan vår rolle og væremåte påvirker hele partikulturen, skriver Grande.

Konkret krever Grande at de som har hatt vonde opplevelser, får en unnskyldning, og at det settes i gang en prosess med Trøndelag Ap og partiet sentralt for å rydde opp.

Han vil også at det skal utarbeides en «etisk standard i partiet for folk som får ledende verv».

– Umulig å forsvare seg

Kjerkol sa til Dagsnytt 18 mandag at hun ikke har lest mer enn et par linjer av Facebook-meldingen. Hun tar til motmæle mot vage anklager som hun mener det er umulig å forsvare seg mot.

– Så lenge man ikke har noen konkrete ting som jeg skal ha gjort galt, synes jeg det er både urettferdig og feil at jeg skal møte i et studio og forsvare min personlighet og min karakter, sa hun.

Bekymringsmeldingen kommer etter at Grande i helgen havnet i åpen konflikt med Kjerkol på fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap. Hun ble valgt til ny fylkesleder, til tross for at Grande – som ledet valgkomiteen – hadde nektet å gå med på å innstille henne.

Underveis i prosessen meldte flere medier at Grande hadde fortalt medlemmer av valgkomiteen at det kunne komme et varsel mot Kjerkol hvis hun ble innstilt. Dette reagerte Kjerkol kraftig på, og hun tok et voldsomt oppgjør med Grande fra talerstolen.

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa hun under fylkesårsmøtet lørdag.

Kjerkol overrasket

De to Ap-politikerne har representert Nord-Trøndelag gjennom to perioder på Stortinget. Kjerkol sier til NRK at utspillet fra Grande kom bardust og overraskende på henne, og at det har tatt litt tid for henne å fordøye det.

På spørsmål om hvordan forholdet er mellom de to partifellene, svarer hun:

– Vi har et helt greit forhold.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.