Arild Grande fremmer bekymringsmelding om ukultur i Trøndelag Arbeiderparti. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Arild Grande i Trøndelag Arbeiderparti kommer med bekymringsmelding om «hendelser og ukultur» i fylkeslaget.

– Jeg hadde første møte med assisterende partisekretær i dag. I dette møtet har jeg fremmet bekymringsmelding om hendelser og ukultur i Trøndelag Arbeiderparti som det bør ryddes opp i, skriver stortingsrepresentanten på Facebook.

Problemene i partiet handler ikke bare om enkeltpersoner, mener han.

– Det handler om usunne og skjulte maktstrukturer og at vi som har makt, for ofte er ubevisste hvordan vi virker på andre og hvordan vår rolle og væremåte påvirker hele partikulturen, skriver Grande videre i et lengre innlegg.

Bør få unnskyldning

Konkret krever Grande at de som har hatt vonde opplevelser, får en unnskyldning, og at det settes i gang en prosess med Trøndelag Ap og partiet sentralt for å rydde opp i ukulturen.

Han vil også at det skal utarbeides en «etisk standard i partiet for folk som får ledende verv, med klare krav til hvordan man jobber med kultur og ledelse».

– Jeg har selv sett altfor ofte at partiet har mistet medlemmer og talenter fordi folk ikke orker å være med på spillet, fordi de har opplevd ubehageligheter og fordi de finner det best å trekke seg unna, skriver han videre.

Åpen konflikt

Bekymringsmeldingen kommer etter at Grande i helgen havnet i åpen konflikt med Ingvild Kjerkol på fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap.

På årsmøtet ble Kjerkol med stort flertall valgt til ny leder i fylkespartiet. Men prosessen fram mot valget har vært svært omstridt, og fra talerstolen på årsmøtet tok Kjerkol et kraftig oppgjør med Grande.

– Det jeg har opplevd det siste døgnet, kan jeg rett og slett ikke akseptere, sa hun.

Bakteppet er at Grande som leder i valgkomiteen nektet å gå med på å innstille Kjerkol som ny fylkesleder.

Valgkomiteen hadde opprinnelig foreslått Trond Giske. Det utløste en flom av protester, og flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i partiet. Det endte med at Trøndelag AUF torsdag trakk sin støtte til Giske. Dermed falt innstillingen, og Giske ble vraket som kandidat.

Dagen etter seilte Kjerkol opp som alternativ kandidat, men Grande satte foten ned. Han nektet å godta en innstilling med Kjerkol på topp.

Trussel som varsel

Da valgkomiteen la fram sin nye innstilling fredag kveld, var det dermed uten Kjerkol. I stedet var Marit Bjerkås (35) fra Rennebu foreslått som ny fylkesleder.

Kort tid etter kunne flere medier melde at Grande underveis i fredagens møter hadde fortalt komiteens medlemmer at han hadde mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom hun ble innstilt.

Grande ringte selv til Kjerkol etter møtet for å redegjøre for dette.

– Det var en veldig overraskende opplevelse, fortalte Kjerkol i sitt innlegg til årsmøtet.

– Vi har klare rutiner, både for hvordan valgprosessen skal foregå, og hvordan et varsel skal behandles. Og hvis det rettes et varsel mot meg, skal det behandles ordentlig. Det er ikke blitt gjort i denne valgprosessen, sa hun.

– Har sviktet selv

I mandagens innlegg skriver Grande om mange av de samme problemene som han tok opp da han gikk på talerstolen på tampen av det høydramatiske fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap i helgen.

– Dersom vi mener alvor med at vi ønsker å forbedre partikulturen vår og ta et oppgjør med det som har vært, må vi også være villige til å ta et oppgjør med oss selv. Derfor vil jeg være den første til å erkjenne at jeg vet at jeg ikke har gjort alt riktig opp gjennom årene, skriver Grande.

– Jeg har også sviktet folk jeg burde stått opp for, og som ble stående alene. Den tiden er nå forbi, slår han fast.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.