Lucas Cranach den eldre (1472-1553)
Olje på tre overført til lerret, 96,5 x 80,5 cm, Statens Museum for Kunst, København

Muséets danske titel er Maria med barnet mellem helgeninderne Katharina og Barbara.

Våpenskjoldene øverst refererer til hertugdømmet Sachsen.

De to helgeninner er identifisert som til venstre Katarina av Alexandria, som led martyrdøden under Maximinus II (keiser 310-313) og til høyre Barbara av Nikomedia, som ble drept under Maximianus (med titel av keiser flere ganger i årene 286-310). En av Katarinas tradisjonelle attributter er sverdet hun ble drept med, og Barbara kan identifiseres med lenken (?) rundt halsen.

Det er dannet et omfattende materiale av legender rundt de tidligste kristne helgener og martyrer – for det meste nedtegnet og ikke minst bearbeidet i århundrenes løp. Det disputeres stadig rundt hvor mye som har en historisk kjerne, og hva som er rett og slett legendarisk.

Men – som en avdød norsk kunstner bemerket – av og til kan man ikke fortelle sannheten med bare fakta.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂