Gerard David (c.1450-60–1523).
Olje på tre, 105,8 x 144,4 cm, National Gallery, London.

Fransk titel: Le mariage mystique de Sainte Catherine – Den hellige Katharinas mystiske bryllup.

Den tronende Madonna med Jesusbarnet er sentralt plasert, og fra venstre finner vi donoren Richard de Visch van der Capelle (?-1511), canonicus/kannik i St, Donatian i Brügge. Hunden foran ham har hans familievåpen i halsbåndet.

De tre helgeninner er fra venstre St. Katharina av Alexandria, bak henne kan vi ane hjulet hun ble torturert med, Jesusbarnet setter en ring på hennes finger, en antydning av hennes mystiske bryllup, St. Barbara, med tårnet hun ble stengt inne i antydet av hennes hodepynt, og Maria Magdalena, som tradisjonen har identifisert med kvinnen med salvekrukken i de synoptiske evangelier, og Maria av Bethania i evangeliet etter Johannes.

National Gallery har en utmerket nettside om bildet.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.