Foto: Myrabella, Wikimedia Commons

Mosaikk ved den sørvestlige inngangen til Hagia Sofia – Den hellige Visdom i Konstantinopel (Istanbul), reist under keiser Justinian I i årene 532-537.

Til venstre keiser Justinian I (c.482-565, keiser fra 527) med en modell av kirken, til høyre keiser Konstantin den store (c.272-337, keiser fra 306) med en modell av byen, og i midten den tronende Madonna, med initialene MP og ΘY, en forkortelse for ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ (Mitir Theou – Guds mor). Til venstre ΙΟΥCΤΙΝΙΑΝΟC Ο ΑΟΙΔΙΜΟC ΒΑCΙΛΕΑC (Ioustinianos o aoidimos basileas – Justinian den velkjente konge), og til høyre ΚΩΝCΤΑΝΤΙΝΟC Ο ΕΝ ΑΓΙΟΙC ΜΕΓΑC ΒΑCΙΛΕΥC ( Kónstantinos o en agiois megas basileus – Konstantin den store konge blant de hellige) Som man ser, benyttes titelen Basileios (konge) og ikke Καίσαρας (Kaisaras – keiser).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂