En tydelig preget Petter Northug møtte pressen fredag. Da var det at en journalist fra hjemtraktene hans stilte det spørsmålet som under ingen omstendigheter kan stilles i full offentlighet. Foto: Terje Pedersen/Scanpix

Petter Northug møtte fredag pressen og la alle kort på bordet. Han innrømmet å ha et rusproblem med alkohol, piller og narkotika, knyttet til hard festing. Da er det en journalist som spør: – Har du hatt noen sjølmordstanker knyttet til det her?

Northug tar en kort pause: – Nei.

Folk har omsorg for Petter Northug, og sympatien forgår ikke så lett, til tross for hans feilgrep.

Pressen synes ikke å ha noen hemninger.

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing. Det har blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Konsekvensen er at det har blitt svært alvorlig og omfattende, sa Northug.

Det var Emil Ringstad fra Trønder-Avisa som stilte spørsmålet. Ringstad la seg flat.

– Dette var en skivebom. Jeg beklager og legger meg flat, sier journalist Emil Ringstad, som også etter pressekonferansen beklaget spørsmålet på Twitter.

Også sjefredaktøren måtte krype til korset.

– Dette var et arbeidsuhell som både journalisten og redaksjonsledelsen beklager på det aller sterkeste. Å stille spørsmål om selvmord i en slik sammenheng burde ikke skjedd, og jeg er glad for at journalisten rett etter pressekonferansen selv gikk offentlig ut i sosiale medier og beklaget det som skjedde, sier sjefredaktør John Arne Moen, som sier at han er lei seg for belastningen spørsmålet kan ha påført både Petter Northug og hans nærmeste.

Hva skulle Northug svare på et slikt spørsmål? Hva ville journalisten eller pressen gjort hvis Northug hadde svart ja?

Hvis settingen er slik at spørsmålet dukker opp i mottakerens hode, er det et spørsmål man ikke kan stille.

Northug brettet ut livet sitt. Kanskje med for mye ærlighet.

– Slik sett er jeg glad for at politiet stoppet meg. Det ga meg en ordentlig vekker, sa han, og gjorde det klart at han vil ta sin straff.

I seks minutter leste Northug opp en forhåndsskrevet uttalelse. Deretter svarte han på spørsmål i nesten 40 minutter.

Spenningsjakt

Han beklaget situasjonen han har havnet i overfor familie, venner og samarbeidspartnere.

– Jeg har sviktet igjen og vil si unnskyld til alle det angår, sa Northug.

– Jeg har gjort mye jeg skammer meg over i jakten på spenning og intense opplevelser. Nå har det gått over styr, og jeg trenger hjelp, fortsatte han. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.