Sakset/Fra hofta

Kunsthøgskolen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Kanskje det mest avslørende med Klassekampens oppslag i dag er at teoriprofessor Stian Grøgaard ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) ikke vil la seg intervjue, men insisterer på å besvare spørsmål på e-post:

Teoriprofessoren opplever at han nå må veie sine ord nøye og vil derfor ikke la seg intervjue på telefon. Han hevder mange ansatte ikke lenger tør å snakke fritt, skriver Klassekampen.

130 studenter og ansatte ved Khio har i et opprop listet opp flere tiltak for å gjøre skolen mer inkluderende. De krever blant annet mer postkolonial teori, feministisk teori og queerteori på pensum.

I sitt svarbrev lovte rektor Måns Wrange blant annet mer internkursing av ansatte og førsteårsstudenter i «normkritikk, etikk, kjønnsbevisst og dekolonisert pedagogikk», forteller Klassekampen.

Valget av svenske Måns Wrange som rektor viser at identitetspolitikken «i dag sitter med makta», ifølge Grøgaard.

Professoren har vært ansatt ved KhiO i tre årtier. Han betrakter identitetspolitikken – som fremmes av både mange studenter og ansatte – som en trussel mot faglighet og ytringsfrihet:

– Det vi opplever nå, er et klima for moralsk retthaveri, hvor folk opptrer som andre enn de er og sensurerer seg selv. Det siste er det verste, sier Grøgaard.

Fem studenter hevdet i et innlegg i Morgenbladet nylig at identitetspolitikk er i ferd med å overkjøre undervisning og fagmiljø ved Khio.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

 

 

Nå nytt opplag!
Kjøp Halvor Foslis bok her!

Les også