Bjørnar Moxnes (R) og Une Bastholm (MDG). Begge deltok på mandagens Tangen-høring.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Rødts Bjørnar Moxnes krever at finansminister Jan Tore Sanner svarer på om han ble orientert om betingelsene Nicolai Tangen stilte for å ta jobben som oljefondsjef.

Norges Bank plikter ifølge loven å informere departementet om «saker av viktighet». Brodtkorb mener at premisset om at Tangen kunne beholde eierskapet i AKO-systemet burde vært forelagt øverste myndighet.

Rødt krever nå en lovmessig avklaring fra finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Nå må finansministeren på banen. Stortinget må få detaljert informasjon om Norges Bank informerte departementet om viktige sider av ansettelsen, i tråd med sentralbanklovens krav, og vi må få en juridisk vurdering av hvorvidt forvaltningslovens habilitetsbestemmelser er overholdt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Hvis departementet ikke kan avkrefte lovbrudd, så kan jeg ikke se hvordan regjeringen kan la sentralbanksjefen bli sittende. Vi kan ikke tillate lovbrudd og alvorlige regelbrudd fra maktpersoner, sier Moxnes.

Moxnes sier han vil kreve at finanskomiteen stiller spørsmål til finansministeren for å få avklart de lovmessige sidene før den avgir sin innstilling 21. august. (NTB)

Kjøp Islamismen i Sverige her!