Akuttavdelingen på sykehuset i Drammen i Vestre Viken som viser utstyret som brukes i behandlingen av korona smittede pasienter. Foto: Vestre Viken HF / NTB scanpix

Sammenlignet med de siste fem årene har antall dødsfall i Norge så langt i år falt med 3,5 prosent, tross koronapandemien.

Fra uke 1 til uke 28 døde 25.179 personer i Norge. Det er en nedgang på 872 dødsfall sammenlignet med snittet de siste fem årene, skriver Dagens Næringsliv.

I 2019 døde i alt 40.684 personer i Norge. I år er det særlig sterk nedgang i dødsfall blant eldre kvinner.

Professor i samfunnsmedisin og global helse Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo mener livsstilsendringene mange har gjort under koronapandemien kan være en forklaring på den reduserte dødeligheten.

– De siste månedene har alle tatt bedre vare på seg selv, men kvinner har kanskje vært ekstra påpasselige med å følge smitteråd. Det har en effekt på leveutsikter og dødelighet generelt, sier Sundby.

Hun påpeker at kvinner oppsøker legehjelp oftere enn menn, og er generelt flinkere til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer.

Professoren understreker også at nedgangen i antall dødsfall kan ha noe å gjøre med at mange har levd roligere og med en mindre stressende hverdag. (@NTB)

Les også:

 

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂