Trump er rasist, påstår Biden, som selv har en lang historie med rasistiske kommentarer. Foto: Reuters / Kevin Lamarque / NTB Scanpix

– Det er absolutt kvalmende hvordan Trump behandler mennesker ut fra hvilken hudfarge eller opprinnelse de har, sa Biden ifølge Reuters onsdag. Selv har Biden en lang historie med rasistiske uttalelser. Han har blant annet kalt Obama «den første mainstream-afroamerikaneren som er artikulert og smart og ren».

Det var i 2008 Biden kom med denne rasistiske uttalelsen, som han senere måtte beklage. Biden var også i 2008 en av Demokratenes mulige presidentkandidater, og det var i den forbindelse han omtalte Demokratenes andre kandidat, Barack Obama, som artikulert, smart og ren til afroamerikaner å være.

Men Biden har kommet med enda verre uttalelser. Da han i 2006 var senator for Delaware, ble han filmet i samtale med det som tilsynelatende er en mann av indisk avstamning.

– I Delaware er den største befolkningsveksten blant indere, sa Biden.

– Du kan ikke gå til en 7-eleven eller en Dunkin Donuts med mindre du har en liten indisk aksent. Jeg tuller ikke, sier han i filmklippet.

I det hele tatt er det plundrete for Biden å prate seg ut av hans egne rasistiske bemerkninger, all den tid det ligger en rekke klipp av blunderne hans på YouTube. Som dette klippet, der han taler til et primært svart publikum og hevder at Republikanernes politikk vil «put y’all back in chains». Litt afroamerikansk slang og henvisning til slavetiden var altså Bidens demokratiske appell til publikum i 2012.

Også i 2019 var Biden ute med bemerkninger de færreste av oss ville tatt i vår munn. Mens han diskuterte behovet for strafferettsreform i fjor, sa Biden at folk må fortsette å jobbe for å anerkjenne svarte som likestilte, slik at afroamerikanske mødre, som moren til Trayvon Martin, som ble skutt av en frivillig nabolagsvakt i Florida i 2012 , ikke lenger trenger å frykte at sønnene deres blir skutt når de går ut.

– We’ve got to recognize that the kid wearing a hoodie may very well be the next poet laureate and not a gangbangersa Biden smilende.

– Vi må erkjenne at den unge som bruker hettegenser godt kan bli en prisvinnende poet, og ikke et gjengmedlem (eller en som deltar i gruppevoldtekt).

Hør Biden i klippet i denne tweeten:

På et valgkamparrangement, også i 2019, fortalte Biden tilhengerne sine at «fattige barn er like smarte og talentfulle som hvite barn.» Han korrigerte seg raskt etter litt applaus ved å legge til: «Velstående barn, svarte barn, asiatiske barn.» Klippet kan du se her.

Man skal faktisk ikke lenger tilbake enn til mai 2020 for å finne Bidens siste blunder. Han påstår i et radiointervju med Charlamagne tha God  at:

– If you have a problem figuring out whether you’re for me or Trump, then you ain’t black.

Norsk oversettelse:
– Om du har et problem med å finne ut om du er for meg eller for Trump, så er du ikke svart.

«You ain’t black». Ikke akkurat normal sjargong for en 77 år gammel presidentkandidat.

Som menneske, og også politiker, er det vanskelig å unngå verbale sleivspark og feilskjær. Og det er greit. Men å tillegge andre iboende rasisme eller ondskap er ikke like greit. Det tapper både språk og politikk for reelt innhold, og tilbake står ikke annet enn dobbeltmoral.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.