Også pressefotografene synes Solvik-OIsen er en trivelig, liketil kar. Fra landsmøtet på Gardermoen. Foto: Berit Roald/Scanpix

Ketil Solvik-Olsen har gitt et intervju til VG i forkant av landsmøtet som burde være en provokasjon for størstedelen av FrPs velgere. Solvik-Olsen sier han har sympati for Biden og BLM og omtaler Trump som bølle. Likevel tror han at han er mannen som kan heve FrP til gamle høyder.

Det er nesten noe Hareid’sk over den milde stemmen til Solvik-Olsen. Han bruker begreper fra barneoppdragelse og sier FrP må snakke mer med innestemme. Ellers skyver man folk fra seg. Han er en ivrig syklist, men savner et FrP som snakker varmt for sykkelstier og andre myke verdier.

VG er tydelig ute etter å promotere Solvik-Olsen. Avisen fremhever at han hver dag sykler en høydeforskjell på over 4oo meter. Hvor? Fra og til Voksenåsen. «Lenger opp enn Holmenkollen», skriver VG. Voksenåsen er det hviteste av det hvite i Oslo. De som bor der, er befridd for alle problemer knyttet til innvandring. Ville ikke dét vært et vesentlig poeng hvis man skulle tegne et portrett av en politiker som snakker så mye om raseskille og urett?

Solvik-Olsen later ikke til å forstå hvorfor politikken i Vesten er så polarisert. Kan det ha noe å gjøre med at han bor på Voksenåsen? Solvik-Olsen er mild av natur. Han bor langt unna problemene, men tar parti for den presidentkandidaten i USA som vil ha fri innvandring. Det er mennesker som selv ikke kjenner problemene på kroppen som går inn for åpne grenser.

Men Solvik-Olsen snakker som om det er noe feil med karakteren til Trump og velgerne hans.

Mye av intervjuet går med til å diskutere USA:

Solvik-Olsen åpner med å si at han ikke vil si hvem han ville stemt på, men så fremgår det klart av svarene likevel.

Jeg ville aldri hatt Trump som svigerfar. Det hadde vært grusomt. Man kan si amerikanerne valgte klassens bølle til å bli tillitsvalgt. Forkjemperne ser på han som en «dørvakt» som kan rydde opp. Motstanderne ser derimot «mobberen» som går etter alle som er svakere enn seg selv. Det er sannhet i begge bilder. Jeg tror mange Republikanere savner Reagan, og mange Demokrater savner Obama. Jeg savner begge, sier Solvik-Olsen.

Svarene røper at Solvik-Olsen enten misliker Trump så sterkt at han ikke finner på noe penere å si, eller han er kunnskapsløs. Hvis du savner Obama, forstår du ingenting. Obama skapte de problemene Trump sliter med. Hvis du savner Reagan, savner du ikke Obama. Det er selvmotsigende.

Når Solvik-Olsen kommer i gang, viser det seg at han ser Trump  med helt Demokratiske briller.

– Hvem vinner?

– Jeg er ganske sikker på at Biden vinner. I februar trodde jeg på Trump. Da talte de økonomiske faktorene til hans fordel, men det har endret seg på grunn av corona. Han har håndtert corona på en måte som svekket tilliten betydelig. Da han til og med ble syk selv, fordi han var nonchalant, så innhentes han av egne ord gang på gang.

Solvik-Olsen blir provosert av Trump. Det er det noen mennesker som blir. De tåler ikke den direkte formen. Men Trump har avtvunget respekt hos mennesker fordi han har stått oppreist i stormen. Solvik-Olsen lyder som et ekko av NRKs korrespondenter. Hvem har han hatt omgang med i USA?

– Hvis Trump hadde sluttet å tvitre, så hadde det vært lettere å forstå og diskutere politikken hans. Han har selv satt seg i denne situasjonen. Hvis han hadde oppført seg normalt som president, så hadde han sannsynligvis blitt gjenvalgt. Mye av politikken han har ført, har vært ganske god. Problemet er at han står der og babler og snakker som om han sitter på en pub. Det er ikke sånn en leder skal være.

Solvik-Olsen synes det er greit at det blir fjernet statuer av sørstatsgeneraler. For den som fulgte med på hva som virkelig skjedde, er det drøyt å høre en ledende politiker i FrP gå god for raseringen av historien. Det er dessuten ikke sant at Ku Klux Klan hadde så stor innflytelse som Solvik-Olsen påstår.

– Mange av de statuene som ble revet ned i USA mens vi var der, ble satt opp av Ku Klux Klan på 1920-tallet. De ble satt opp til støtte for raseskillet. Disse statuene har ingen berettigelse, og det var riktig at de ble tatt ned. Men når enkelte ødelegger statuer av Lincoln, da tipper det over i parodien, slik det også gjorde i Oslo, hvor enkelte ville fjerne Churchill-statuen.

Det virker som om Solvik-Olsen tilhører venstrefløyen til Demokratene. De snakker sånn. Og at det er «enkelte» som tipper over, er relativisering og bagatellisering av den verste vold USA har opplevd på årtier.

Solvik-Olsen har ikke fått med seg alvoret.

Han bodde fire år i Michigan på 90-tallet. Da burde han kjenne USA. Nå bodde familien i Alabama. Det er noe utvendig i Solvik-Olsens beskrivelse. Han snakker om raseskillet, men har ikke fått med seg at det var Demokratene som var rasistpartiet. Joe Biden har kommet med mange uttalelser som viser den ovenfra-og-ned-holdning som privilegerte liberalere har. Dette er en av de ting som gjør dette valget spesielt. Svarte vil ikke lenger være stemmekveg for Demokratene.

Her er det en interessant parallell til vårt eget land: Ap, venstresiden og Høyre konkurrerer om å gjøre muslimene til sitt stemmekveg. Prisen er statlige støtteordninger. Det er et klientforhold, og klienten er kravstor.

Solvik-Olsen tror løsningene for FrP er å senke stemmen og snakke penere, ikke være så krass. Han tror det er en av grunnene til at oppslutningen i Oslo er så lav.

Dette er helt tullete. Oppslutningen har sunket fordi FrPs velgere har flyttet ut av Oslo. Hvis Solvik-Olsen skal inn og konkurrere på dette markedet, må han legge om politikken, og det er dét han er villig til å gjøre.

Men da er det kanskje ikke FrP han snakker om?

 

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.