Dødsstraffmotstandere demonstrerte mandag i Terre Haute i delstaten Indiana, der Daniel Lewis Lee etter planen skal henrettes med giftsprøyte, nesten 25 år etter at han ble dømt for trippeldrap. Foto: Michael Conroy / AP / NTB Scanpix

USAs høyesterett gir klarsignal til å gjennomføre de første føderale henrettelsene i USA på 17 år.

Med fem mot fire stemmer forkastet landets øverste domstol tirsdag en ordre fra en lavere rettsinstans om å utsette de planlagte henrettelsene.

Få timer før Daniel Lewis Lee skulle henrettes mandag, slo den føderale distriktsdommeren Tanya Chutkan fast at det fortsatt er juridiske spørsmål som må besvares, og at allmennheten ikke har interesse av en forhastet prosess.

Trump-administrasjonen anket umiddelbart og fikk altså medhold i høyesterett natt til tirsdag. Lees advokater insisterer imidlertid på at henrettelsen ikke kunne gjennomføres etter midnatt amerikansk tid og viser til føderale reguleringer.

Flere planlagte henrettelser
Søndag opphevet en føderal ankedomstol en kjennelse fra fredag, der ofrenes slektninger fikk gjennomslag for at de ville bli utsatt for koronasmitte om de måtte reise for å bevitne henrettelsen, og at saken dermed måtte utsettes.

Den tidligere hvite nasjonalisten Lee, som sitter i det føderale fengselet i Terre Haute i Indiana, er dømt for et trippeldrap i Arkansas i 1996. Han og en medskyldig drepte en våpenhandler, Lees kone og hennes datter.

Han skal etter planen henrettes med giftsprøyte. Ytterligere to henrettelser er planlagt senere i uka.

Motstand
Beslutningen om å gå i gang med henrettelser i føderale fengsler for første gang siden 2003 har møtt sterk motstand fra en rekke hold, særlig midt under koronapandemien. Det føderale fengselsvesenet i USA sliter med et stort antall koronatilfeller blant innsatte. Én koronasmittet innsatt i Terre Haute-fengselet har dødd.

Dødsstraff på føderalt nivå i USA ble gjeninnført i 1988. Siden 2003 har det imidlertid ikke vært noen henrettelser i føderale fengsler, og i 2014 fikk det amerikanske justisdepartementet ordre om å gjennomføre en større utredning av dødsstraff og giftsprøyter som henrettelsesmetode.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.