Politiet kontrollerer to gutter fra Eritrea som er kommet til Svinesund med nattbuss fra Malmö den 10. oktober 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Flyktning- og innvandrergrupper i Norge blir utsatt for omfattende kontroll, press og trusler fra regimet i hjemlandet, viser en fersk rapport.

Proba samfunnsanalyse har undersøkt fem grupper: eritreere, etiopiere, uigurer, tsjetsjenere og tyrkere, skriver Vårt Land.

Rapporten konkluderer med at disse gruppene er utsatt for politisk relatert press og kontroll, med mer eller mindre eksplisitte krav om å avstå fra opposisjonsvirksomhet rettet mot opprinnelseslandets myndigheter,

Dette skjer på ulike måter, for eksempel ekskludering og utfrysing fra religiøse, kulturelle og sosiale sammenhenger i Norge. Det kan være trusler rettet mot flyktninger i Norge eller sanksjoner rettet mot familiemedlemmer i opprinnelseslandet, inkludert arrestasjoner eller tap av rettigheter. Videre kan det handle om diskreditering, hvor personens omdømme svekkes innen eksilmiljøet eller overfor norske myndigheter. Eller det kan forekomme at folk nektes dokumenter eller konsulære tjenester ved utenriksstasjoner.

På denne måten vil regimet i hjemlandet stilne kritikken og samtidig beholde makt og innflytelse i eksilmiljøene.

Rapporten er laget på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) kaller funnene veldig alvorlige, og hun varsler flere tiltak som vil involvere flere departementer i høst.

(©NTB)

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.