Nytt

For syriske «Mohammed» endte en flere uker lang reise gjennom Europa på tollstasjonen i Svinesund. Stadig flere gjør som ham. Politiets utlendingsenhet på grensen tar raskt personalia og fingeravtrykk. Svinesund 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siden 2015 har Politiets utlendingsenhet (PU) gått fra over 1.000 ansatte til 555. Nå ber enheten om flere oppgaver for å få flere bein å stå på.

I april og mai mottok norske myndigheter 72 søknader om asyl, og antallet tvangsreturer har falt fra 8.000 i 2015 til 2.000 så langt i år, hvorav halvparten er blitt avvist på grunn av smittevernreglene, skriver VG.

– Vi snakker nå med Politidirektoratet om andre arbeidsoppgaver i politiet kan overføres til oss, slik at PU får flere bein å stå på. En mulig rolle er innenfor grenseforvaltning, men dette er foreløpig helt på tankestadiet, sier PU-sjef Arne Jørgen Olafsen.

Han erkjenner at enheten ikke har mye å gjøre innen sine primæroppgaver under koronakrisen. Antallet stillinger har falt fra over 1.000 under flyktningkrisen i 2015, til 750 da Olafsen ble konstituert i rollen i 2018, til 555 i dag.

Samtidig er det kjent at UDI planlegger for en økning i antall asylsøkere i 2021, når situasjonen normaliserer seg og grensene åpner igjen.


Kjøp boken til Kjell Skartveit her!