Demonstranter forsøker å velte statuen med USAs åttende president, Andrew Jackson, rett utenfor Det hvite hus 22. juni. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Demonstranter forsøkte natt til tirsdag å rive ned en statue av president Jackson i Lafayette-parken rett utenfor Det hvite hus. Samtidig forsøkte de å tilrane seg kontrollen over parken slik at den kunne bli en autonom sone, slik fristaden i sentrum av Seattle er det. Sonen fikk navnet Black House Autonomous Zone, BHAZ.

For et par uker siden sto demonstrantene og presset mot gjerdet til Det hvite hus. De ble presset tilbake av Nasjonalgarden og militærpoliti, og Lafayette-parken ble ryddet. Mandag for to uker siden gikk Trump gjennom parken og til St. Jospeh-kirken, som var brannskadet. Her sto han utenfor med en bibel og lovet aldri å gi opp. Pressen virket mer opprørt over at han sto utenfor med en bibel enn at kirken, som er av stor historisk verdi, kunne vært ødelagt.

Andrew Jackson er en president Trump sammenlignes med. Ved å rive statuen av ham og erobre parken, tilføyer demonstrantene Trump et nederlag. De viser tydelig hvem det er de kriger mot.

Demonstrantene, flere hundre i tallet, forsøkte å slå en ring rundt statuen for å holde politiet unna. De hadde med materialer til å gjerde inn parken. De dro søppelkasser, kjettinger, veisperringer – alt ble brukt for å skape et avgrenset område. Noen sprayet BHAZ på St. Joseph-kirken.

Mediene ble bedt om å forlate utendørsområdet til Det hvite hus uten at noen forklaring ble gitt. Politiet skulle bruke en kjemisk substans for å spre demonstrantene. Det kan være at politiet ikke ville gi pressen anledning til å ta noen bilder som de kunne bruke til å gjøre demonstrantene til ofre.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.