Flere som patruljerer det okkuperte området i Seattle er væpnet. Foto: Twitter @SBANYPD

Demonstranter har okkupert og blokkert deler av sentrum i Seattle. Det har ført til en opphetet meningsutveksling mellom presidenten og lokale myndigheter.

De har satt opp veisperringer og utpostert væpnede vakter som nekter å slippe politiet inn.

Seattle har som mange andre byer vært rammet av omfattende demonstrasjoner og opptøyer etter at George Floyd ble drept under en pågripelse i Minneapolis.

Etter flere dager med voldelige opptøyer trakk politiet seg ut av et sentrumsområde tidligere i uken. Etterpå opprettet aksjonister en «autonom sone» som har fått tilnavnet Chaz, en forkortelse for Capitol Hill Autonomous Zone.

Kongressrepresentant Matt Gaetz (Fl-R) sier Antifa i praksis har erklært Seattle som sin hovedstad og utropt det til en «politifri sone», skrev Document torsdag.

En mann med automatvåpen ved et checkpoint i den såkalte “Capitol Hill Autonomous Zone” i Seattle. Bildet er tatt 10. juni.

Hundrevis av folk har samlet seg i området der det holdes taler og demonstreres.

Den venstreradikale guvernøren @JayInslee og ordføreren i Seattle blir spottet og lurt på en måte vårt flotte land aldri har sett før. Ta tilbake byen deres NÅ! Hvis dere ikke gjør det, vil jeg gjøre det. Dette er ikke en lek. Disse stygge anarkistene må stanses ØYEBLIKKELIG. DET MÅ HANDLES RASKT! skriver presidenten på Twitter.

President Donald Trump kaller demonstrantene terrorister og krever at den demokratiske ledelsen i staten Washington og Seattle tar byen tilbake.

300 demonstranter tok seg tirsdag inn i Seattles rådhus med Black Lives Matter-bannere, samtidig som de krevde Durkans avgang, skriver Daily Mail.

Demonstrantene ble sluppet inn i rådhuset av bystyrerepresentant Kshama Sawant, som låste opp dørene for dem.

Hvis borgermester Durkan nekter å gå av, er det byrådets ansvar å fjerne henne, har Sawant uttalt. Hun mener politiet slo ned demonstrasjonene i Seattle på brutalt vis.

– Politiet har brukt tåregass, gummikuler, sjokkgranater, portforbud, arrestasjoner og andre undertrykkende taktikker på aktivister og beboere i Seattle – inkludert barn, i et forsøk på mobbe og stoppe kjeften på protestbevegelsen, sier Sawant.

Borgermester Jenny Durkan og politimester Carmen Best har beklaget politiets fremferd overfor demonstrantene, og de har også innført forbud mot tåregass i 30 dager.

En representant for Durkans kontor sier til Daily Mail at Seattle nå står overfor sin «mest utfordrende tid i byens historie».

– Gå tilbake til bunkeren din

Borgermester Durkan vender imidlertid det døve øret til kritikken fra president Donald Trump, og svarer slik på tweeten hans:

– Gjør oss alle trygge, gå tilbake til bunkeren din.

Durkan refererer trolig til da Secret Service-agenter førte president Donald Trump til Det hvite hus’ underjordiske bunker da demonstranter samlet seg utenfor for et par uker siden.

Men Trump lar seg ikke målbinde:

– Borgermesteren i Seattle sier at anarkistenes overtakelse av byen hennes «er en Summer of Love». Disse liberale demokratene har ikke peiling. Terroristene brenner og plyndrer våre byer, og de synes det er bare flott, selv dødsfallene. Vi må stoppe denne overtakelsen av Seattle nå!


Guvernør Jay Inslee sier på sin side at han ikke vil tillate det han omtaler som «militære trusler mot Washingtons beboere». Han sier at aktivistene ikke har noen tillatelse til sin aksjon, men føyer til at protestene stor sett er ikkevoldelige og at retten til å demonstrere fredelig er «grunnleggende amerikansk».

– Trumps utspill er sunn fornuft

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Nettavisen at det er opplagt at man ikke kan opprette sin egen lille republikk inne i Seattle.

– Trumps utspill vil være sunn fornuft for folk flest. Selvsagt må myndighetene ta tilbake kontrollen.

Det er anarkistene som er de ekstreme her, ikke Trump, presisererer Mjelde.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.