Stillbilde: The Sun / YouTube.

Situasjonen i USA eskalerer. President Donald Trump har fått nok av voldelige demonstrasjoner, ødeleggelser og anarki-liknende tilstander. Han kaller aksjonistene terrorister, og truer med å sette inn hæren for å gjenopprette orden.

Det er NTB som natt til tirsdag melder om dette.

President Donald Trump sier han mobiliserer alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser for å slå ned de voldelige demonstrasjonene.

Presidenten kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump på en pressekonferanse fra Det hvite hus.

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem. Jeg handler også raskt og besluttsomt for å beskytte vår hovedstad Washington D.C. Det som skjedde i byen forrige natt var en skam, sa han.

Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt overholdt.

Trump tar i bruk en 213 år gammel lov, som gir ham rett til å mobilisere amerikanske soldater for å slå ned på de landsdekkende demonstrasjonene, skriver CNN.

Den militære politistyrken kan komme fra Fort Bragg i North Carolina eller Fort Belvoir i Virginia og kan ankomme Washington på få timer.

Presidenten viste til at «tusenvis av tungt bevæpnede soldater, militært personell og politibetjenter» blir sendt til hovedstaden for å stoppe «opprør, vandalisme, plyndring, overgrep og den hensynsløse ødeleggelsen av eiendom».

– De som truer uskyldige mennesker og eiendom vil bli pågrepet, tiltalt og idømt lovens strengeste straffer. Jeg vil at dem som organiserer denne terroren skal se at de kommer til å bli idømt strenge straffer og sone lange dommer i fengsel, sa presidenten.

Talen mandag kommer etter dager med demonstrasjoner mot politivold og rasisme som har eskalert til voldelige opptøyer og sammenstøt med politiet.

Samtidig som presidenten talte fra Det hvite hus, ryddet politiet gatene utenfor for demonstranter ved bruk av tåregass.

– Vi kan ikke tillate at fredelige demonstrasjoner drukner i voldelige opptøyer, sa Trump.

Han har blitt kritisert for å ikke offentlig å kommentere krisen de siste dagene. Trump har brukt Twitter til å kalle demonstranter for anarkister og angripe guvernører som etter hans syn ikke har slått hardt nok ned på demonstrasjonene.

USA har også tidligere satt inn militære ressurser mot voldelige og samfunnstruende demonstrasjoner og opptøyer, blant annet under raseopptøyene på 1960-tallet og demonstrasjonene mot Vietnam-krigen på 1970-tallet.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Støtt Document – benytt Vipps:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.