Gresk opprørspoliti står den 6. mars 2020 ved gjerdet på grensen mot Tyrkia, ikke langt fra Kastanies, der migranter forsøker å ta seg over til gresk side. I bakgrunnen, på tyrkisk side, ligger byen Edirne. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

EU-kommisjonen planlegger å gi Tyrkia enda mer penger i betaling for avtalen de to partene inngikk i 2016 for å unngå at flyktninger i Tyrkia skulle reise videre til Europa.

Beløpet det er tale om, skal være 485 millioner euro, går det frem av en rapport offentliggjort i aviser tilhørende det tyske mediekonsernet Funke-Mediengruppe som er omtalt i Die Welt.

Pengene kommer i tillegg til de seks milliarder euro som ble lovet Tyrkia i 2016 for å hjelpe til med ekstrautgiftene tyrkerne har med flere millioner flykninger i landet. Et ledd i avtalen var at migranter som kommer til de greske øyene, skal returneres til Tyrkia.

Planene kommer bare noen måneder etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gav flyktninger som bor der til lands, fritt leide til Europa – et trekk som ble møtt med streng grensekontroll i Hellas og harde anklager fra europeiske politikere om at Erdogan i realiteten gikk til angrep på EU.

Tyrkia har ofte anklaget EU for å somle med betalingen og stille betingeser for hvordan pengene brukes. Tyrkias regjering har da også ofte truet med å si opp avtalen.

Stormløpet mot EUs yttergrense som Erdogan iscenesatte i februar, ser dermed ut til å kunne gi Tyrkia økonomisk uttelling. Men først må EU-kommisjonen innhente EU-parlamentets samtykke til denne økningen i budsjettet, som kommer på toppen av de ekstraordinære utgiftene i forbindelse med koronakrisen.

 

Forhåndsbestill «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.