Jair Bolsonaro. Foto: Adriano Machado/Reuters/Scanpix

Brasils president Jair Bolsonaro sier han vil trekke landet ut av WHO, hvis ikke verdens helseorganisasjon slutter å være politisk.

– Jeg sier det nå, USA forlot WHO, og vi ser på muligheten for å gjøre det i framtiden. Enten må WHO jobbe uten ideologiske fordommer, ellers forlater vi også organisasjonen, sa Bolsonaro. (ntb)

Ifølge NTB/AFP som ikke nøyde seg med at han er president, men måtte henge på:

den svært høyreorienterte lederen til journalister utenfor presidentpalasset.

Bolsonaro er blant statsledere som alltid får slike adjektiv hengt på seg.

Bolsonaro sa også at hydroksyklorokin «er tilbake» etter at en studie, som han omtaler som «falsk», ble trukket tilbake, skriver Reuters.

Studien som the Lancet offentliggjorde ble trukket tilbake denne uken. Det er høyst uvanlig. I måten NTB bruker hermetegn på, antydes at det er noe Bolsonaro har funnet på.

NTB/AFP må polemisere mot hydroksyklorokin, siden Trump har anbefalt den, etter samråd med medisinske eksperter.

Bolsonaro har frontet bruken av hydroksyklorokin, selv om det ikke er vitenskapelig dokumentert at medikamentet er effektivt i behandlingen av covid-19. (ntb)

Faktum er at det er delte oppfatninger av hydroksyklorokin, men det kommer ikke frem. I stedet stemples den som farlig. Det er å politisere også medisinen.

Bolsonaro er en uttalt tilhenger av Donald Trump, og USA har sendt to millioner doser av medisinen til Brasil.

Det er diskvalifiserende å være tilhenger av Trump og da er det forståelig at han vil ha hydroksyklorokin. Ingen av dem bryr seg om vitenskapen, skal vi forstå.

Med slike føringer det ikke lett å vite om fremstillingen av Bolsonaros smittehåndtering er skåret over samme lest:

Presidenten har vært sterkt imot sentrale smitteverntiltak som innebærer at folk holder seg hjemme for å hindre spredning, selv om smittetallene øker.

Tall fra Worldometer viser at over 606.000 mennesker i Brasil har fått påvist koronasmitte og at 33.464 av dem har død. Manglene testing betyr ifølge eksperter at de reelle tallene er mye høyere. (NTB)

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.